In en rondom huis

Efficiënt werken vanuit huis: zo pak je dat aan!

5 november 2021

Thuiswerken was de afgelopen jaren de norm. Toch heeft dit niet enkel te maken met de coronacrisis. Ook voor 2020 nam het ‘nieuwe werken’ al steeds grotere vormen aan. Bijna ieder bedrijf maakt gebruik van personeelsleden die geregeld thuiswerken. Van bouwbedrijven tot aan accountancykantoren. Bij bijna ieder beroep is het mogelijk om (gedeeltelijk) thuis te werken. Hierbij moet af en toe wel innovatief worden gedacht. Hoe pleeg je bijvoorbeeld efficiënt werkoverleg vanuit huis? In dit artikel geven we enkele handige tips. 

Houd het overzicht 


Lukt het je (tijdelijk) niet om op kantoor te zijn of binnen het bedrijf zelf actief te zijn? Dan kan dat bij sommige beroepen best wel problematisch zijn. Hoe deel je bijvoorbeeld de magazijnsystemen binnen jouw bedrijf in als je deze niet in real life kunt zien? Hoe help je de oderpickers wanneer je niet echt aanwezig bent? Dit zijn dingen die moeilijk op te lossen zijn. Toch kun je hier vanuit huis ook wel iets aan doen. 

Zorg er bijvoorbeeld voor dat er voldoende camera’s in het magazijn en op de werkplaats worden geplaatst en verbind deze door met jouw smartphone of laptop. Zo kun je tijdens het overleg precies zien waar het over gaat. Daardoor ben je bijvoorbeeld in staat om de magazijnsystemen geheel zelf samen te stellen of in te delen, zonder hier daadwerkelijk bij aanwezig te zijn. 

Door het overzicht te houden en innovatief te denken, ben je er op afstand gewoon bij. Houd er wel rekening mee dat je ook de situatie thuis moet aanpakken om echt effectief vanuit huis overleg te kunnen plegen. Daar lees je hieronder meer over. 

Creëer een aparte ruimte 


Wees je er van bewust dat het plegen van werkoverleg vanuit huis niet alleen veel tijd in beslag zal nemen, maar dat je je ook voor de volle 100 procent moet kunnen concentreren. Hoe kun je de juiste magazijnsystemen samenstellen als je niet in staat bent om je volledig op deze taak te concentreren? Zorg er daarom voor dat je een aparte ruimte samenstelt. Eentje die je niet alleen kunt afsluiten, maar waar je ook zo min mogelijk geluidsoverlast van de andere gezinsleden ervaart. 

In het beste geval heb je misschien een kamer in huis over om dit te realiseren, maar niet iedereen heeft zo veel mazzel. Gelukkig kun je een dergelijke ruimte ook eenvoudig realiseren in de eigen slaapkamer. Je hebt enkel een bureau, bureaustoel en een laptop nodig om alles een beetje in de gaten te houden. Bovendien geniet je zo ook van meer privacy. Probeer in elk geval nooit te werken vanaf de bank in de woonkamer, want hier is de afleiding gewoonweg veel te groot. 

Denk juist nu na over optimalisatiekansen 


Het klinkt misschien gek, maar thuis krijg je vaak de beste ideeën. Dat is immers het moment dat je geest tot rust komt en je helderder na kunt denken. Maak dan ook gebruik van de tijd dat je niet fysiek binnen jouw bedrijf aanwezig kunt zijn en denk na over optimalisatiekansen. Zoals hierboven aangegeven bijvoorbeeld het optimaliseren van magazijnsystemen, maar ook het verbeteren van de contacten binnen het bedrijf, het organiseren van Zoom meetings, enzovoorts. Ga zitten, geniet van de stilte en begin met brainstormen. Thuiswerken biedt veel! 

You Might Also Like