Verzekeringen

3 tips voor het kiezen van de juiste reisverzekering

5 november 2021

Een reisverzekering is in feite een strategie die je beschermt tegen financiële verliezen en risico’s die kunnen voorkomen tijdens het reizen. Deze risico’s kunnen klein zijn, zoals een vertraagde bagage-vlucht, maar ook zeker substantieel, zoals medische nood of een plotselinge annulering vlak voor vertrek. Ongeacht de reden voor het afsluiten van reisverzekering doe je er sowieso goed aan om je goed in te dekken voor vertrek.  Het is echter wel belangrijk dat je de juiste reisverzekering kiest die past bij jouw situatie en voor de juiste zaken bescherming biedt. Met deze tips maak je een weloverwogen beslissing en ga je met een goed gevoel op reis. 

1. Vergelijk diverse aanbieders

Allereerst is het verstandig om verschillende reisverzekeringspolissen met elkaar te vergelijken om erachter te komen welke variant de meeste dekking geeft voor jouw behoeften. Blijf hierbij kritisch kijken naar wat je nodig hebt en zorg ervoor dat je geen varianten kiest die voor jou overbodige zaken meerekenen in de kosten van je premie. Verzekeraars maken het vaak aantrekkelijk om een pakket te kiezen met een brede dekking maar waarbij je onder de streep uiteindelijk toch meer betaalt dan wanneer je enkele losse zekerheden afsluit voor de zaken die van toepassing zijn op jouw situatie. Kijk dus kritisch naar de polisvoorwaarden, totale kosten en dekkingsgraad en laat dit meewegen in je beslissing. 

2. Bepaal welk type verzekering je nodig hebt 

Naast een reisverzekering waarbinnen je zaken kunt vastleggen als de dekking van medische kosten, verlies van bagage en andere zaken gedurende je reis, kun je er ook voor kiezen om een annuleringsverzekering af te sluiten die garantie biedt vóór vertrek. Met een annuleringsverzekering krijg je namelijk het geld van je vakantie terug wanneer de reis tot op het laatste moment niet door kan gaan. Wil je het risico lopen om je reis volledig te betalen en uiteindelijk niet op reis te kunnen of kies je voor zekerheid en heb je hier aanvullende kosten voor over? De keuze voor een annuleringsverzekering kun je bijvoorbeeld laten afhangen van je eigen situatie of de situatie op bestemming. Als er onzekere factoren spelen rond je vertrek, is het misschien verstandig om toch een annuleringsverzekering af te sluiten. 

3. Kies voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering 

Afhankelijk van de frequentie en duur van je reizen heb je de keuze tussen een doorlopende reisverzekering of een kortlopende variant. Voor reizigers die vaker dan één keer per jaar naar het buitenland gaan of langer dan 21 dagen aaneengesloten in het buitenland verblijven is het al gauw voordeliger om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. In dat geval betaal je een vaste premie en hoef je niet voor ieder vertrek een nieuwe reisverzekering af te sluiten. Voor kortstondige trips of een jaarlijkse zomervakantie is een kortlopende reisverzekering doorgaans het meest voordelig. In deze gevallen dien je voorafgaand aan het vertrek een reisverzekering af te sluiten gedurende de dagen dat je op reis bent. 

Als je op zoek bent naar een reisverzekering is het altijd aan te raden om de polisvoorwaarden van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken om te achterhalen welke verzekering het best aansluit bij jouw situatie. Zorg ervoor dat je niet teveel betaalt maar wel de gewenste dekking ontvangt. Op die manier kun je met een goed en verzekerd gevoel op reis.

You Might Also Like