Verzekeringen

Scooterverzekering nodig? Zo kiest u de beste

19 juni 2020

Als u in Nederland met uw scooter wilt rijden, dan heeft u een scooterverzekering nodig. Deze verzekeringen zijn vaak niet heel erg duur, maar wel verplicht. Het interessante is dat u een scooter ook kunt verzekeren als u geen rijbewijs heeft. Niet alle verzekeraars doen dit, maar een groot gedeelte ervan maakt daar geen problemen over. Wat ook uw behoeften, het is belangrijk dat u een goede scooterverzekering uitkiest en dat u veilig, gerust en natuurlijk ook volgens de wettelijke regels de weg op kunt. Daarom hebben we de onderstaande informatie opgesteld om u te helpen met het maken van een keuze.

 

De dekking van uw scooterverzekering

De eerste keuze die de meeste mensen maken als ze een scooterverzekering af gaan sluiten is die van de dekking. Deze keuze bepaalt de prijs, maar natuurlijk ook wat er vergoed wordt als u schade heeft opgelopen of schade heeft aangericht. Wat betreft de dekking heeft u dan drie keuzes. Deze worden meestal gemaakt door naar de leeftijd en de waarde van de scooter te kijken. Ook uw eigen gemoedsrust speelt hier een grote rol en het is belangrijk dat u een dekking kiest waarmee u zich comfortabel voelt. Bij een scooterverzekering heeft u dan de volgende drie opties.

 

Welke dekking past bij uw situatie?

 

  1. WA scooterverzekering

De WA verzekering is de verzekering die u minimaal moet afsluiten als u met uw scooter de weg op wilt. Het is de goedkoopste verzekering en de verzekering met de minst uitgebreide dekking. Deze optie is prima als uw scooter ouder is, een lage dagwaarde heeft of als u deze simpelweg niet veel gebruikt. Net een WA scooterverzekering bent u alleen verzekerd voor schade die u aan anderen aanricht. Dat is uiteraard om de gedeputeerde partij te beschermen en dat is ook de reden waarom een WA scooterverzekering verplicht is. Dit is ook de goedkoopste optie, maar, zoals gezegd, de dekking is minimaal.

 

  1. Volledig casco of allrisk

Heeft u een dure of nieuwe scooter, gebruikt u deze vaak en wilt u een zo compleet mogelijke dekking voor uw scooterverzekering, dan is een allrisk verzekering een beter idee. U bent dan praktisch verzekerd voor alle voorvallen, zoals schade aan anderen, schade bij uzelf door een aanrijding, schade als gevolg van diefstal, joyriding, brand, hagel en storm. Dit is uiteraard ook de duurste optie, maar als er iets met uw scooter gebeurt of u veroorzaakt een aanrijding, dan heeft u zich werkelijk nergens zorgen over te maken.

 

  1. Beperkt casco verzekering

Met de beperkt casco scooterverzekering kiest u voor de gulden middenweg. U bent verzekerd voor schade aan anderen en voor schade als gevolg van een voorval waar u geen invloed op heeft. Dit is dan bijvoorbeeld joyriding, diefstal en schade als gevolg van slechte weersomstandigheden. Alleen de schade aan uw scooter na een aanrijding die u veroorzaakt heeft valt hier niet onder. U betaalt voor deze scooterverzekering gemiddelde prijzen en u krijgt er een gemiddelde verzekering voor terug. Het is dan ook in de meeste gemiddelde situaties de beste verzekering om uit te kiezen.

 

Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten?

De standaard scooterverzekering die u boven heeft uitgekozen kan worden uitgebreid met extra opties. U zorgt er dan voor dat u een scooterverzekering afsluit die bij uw situatie en wensen past. De extra opties geven u de mogelijkheid uw verzekering uit te breiden en aan te passen. Voor scooters kunt u dan bijvoorbeeld een ongevallenverzekering voor opzittenden afsluiten. Hiermee verzekert u zichzelf zowel als de passagier voor de (financiële) gevolgen van een ongeluk. Heeft u juridische hulp nodig omdat u er na een aanrijding niet uitkomt? Dan worden de kosten daarvoor gedekt als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten. Beide opties zijn niet verplicht, maar geven u wel gemoedsrust. En, mocht u er ooit gebruik van moeten maken, dan bent u maar al te blij dat u ze heeft afgesloten.

 

Het eigen risico bedrag

Een laatste punt om naar te kijken is het eigen risico bedrag. Deze stelt u soms zelf in, maar vaak hanteren verzekeraars een vast bedrag. Bij de ene scooterverzekering is dit dan bijvoorbeeld €125 en bij de andere is het 10 procent van je schadeclaim. Als u een ouder bent met een scooter en uw zoon of dochter rijdt hier ook op, dan is het eigen risico vaak hoger. Hetzelfde geldt voor een claim na diefstal en u heeft uw scooter niet vastgemaakt met een ART categorie 3 slot. Het is nooit een slecht idee om de regels voor het eigen risico zowel als de kleine letters even door te nemen voordat u een scooterverzekering afsluit.

 

Scooterverzekeringen vergelijken

De beste manier om een goede scooterverzekering te vinden is door een vergelijking te maken. Dat doet u bij een goede en onafhankelijke vergelijkingssite. Het beste kiest u meerdere sites uit, zodat u zeker weet dat u alle verzekeraars bekeken heeft. Een goede vergelijkingssite moet aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • Zorg ervoor dat de site onafhankelijk is. Dat betekent dat er geen commercieel voordeel wordt gehaald uit uw overstap en dus dat de resultaten op een objectieve manier worden gepresenteerd. Als het goed is vindt u deze informatie op de website. Wilt u hier zekerheid over, kies dan voor een vergelijkingssite met een keurmerk.
  • Kies ook een vergelijkingssite die goede filters gebruikt. Met deze filters kunt u een selectie maken uit het grote aanbod en daar wordt het vergelijken een stuk gemakkelijker van. Door eerst aan te geven wat u nodig heeft, kiest u de beste scooterverzekering er veel sneller uit.
  • Als laatste is het belangrijk dat de vergelijkingssite u alle informatie en hulp geeft die u nodig heeft. Dat is dus niet alleen de prijs, maar ook de kleine letters van het contract. Het is ook handig als ze u helpen met het afsluiten van uw scooterverzekering of het overstappen naar een nieuwe verzekeraar. 

 

Vergelijkingssites zijn gratis, maar ze helpen u bij het maken van een goede keuze en bij het afsluiten van uw nieuwe verzekering. Doe dit jaarlijks en u heeft altijd de garantie dat u de goedkoopste en de beste scooterverzekering afsluit voor uw omstandigheden.

You Might Also Like