Verzekeringen

Een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering afsluiten; wel of niet doen?

22 april 2020

Zodra je een hypotheek wilt nemen sta je voor de keuze om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Veel banken stellen je verplicht om deze verzekering af te sluiten zodra je kiest voor een nationaal hypotheek garantie. Wellicht heb je hier nog niet veel kennis van en wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een overlijdensrisicoverzekering.

Hieronder lees je wat een overlijdensrisicoverzekering is en waar je op moet letten bij het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Om er voor te zorgen dat je hypotheek bij je overlijden wordt doorbetaald kan je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zo voorkom je dat je nabestaanden in de problemen komen, omdat zij de restschuld van de hypotheek moeten betalen.

De verzekeraar keert in het geval van overlijden op een afgesproken tijdstip een bedrag aan de nabestaanden uit. Zo voorkom je dat je naasten in de financiële problemen belanden.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering?

Je hebt de keuze uit verschillende soorten overlijdensverzekeringen. De eerste vorm is de lineaire verzekering. In dit geval krijgen je naasten iedere maand een standaard bedrag op de bankrekening uitgekeerd.

Verder heb je ook lineair dalend en annuïtair dalend. Lineair dalend betekent dat het uitgekeerde bedrag in stappen afneemt. Bij een annuïtair dalende vorm neemt het jaarlijkse bedrag af en daalt het bedrag in stappen die gelijk zijn aan de restschuld van je hypotheek. Hierdoor betaal je vaak aan het einde van de looptijd een lage premie, waardoor het uitgekeerde bedrag op dat moment ook laag zal zijn.

Tot slot is het zaak om op een aantal zaken te letten:

  • Bij het afsluiten heb je een maximale leeftijd om deze verzekering te kunnen krijgen. Op dit moment ligt de grens bij maximaal 72 jaar;
  • Ook jouw gezondheid speelt een belangrijke rol in het accepteren van jouw polis. Veel verzekeraars eisen daarom dat je een gezondheidsverklaring hebt;
  • Controleer of je verzekeraar een zogenaamde ‘bloc clausule’ in de verzekering heeft zitten. Hierdoor heb je niet de mogelijkheid om de premies te verhogen en de voorwaardes aan te passen.

You Might Also Like