In en rondom huis, Inrichting, Kleine klussen, Sfeer, Styling, Vloeren

Vloeren | Het onderhouden van je houten vloer

7 oktober 2015

Vloeren | Het onderhouden van je houten vloer
Het onderhouden van een houten vloer is niet zo lastig als je misschien zal denken. Voor de duidelijkheid: we bedoelen hier een echte houten vloer, dus geen laminaat of parket. Dit zijn immers vaak houtprints en zeker geen echt hout. Wanneer je een echt houten vloer hebt dan is dit artikel voor jou bestemd.

De vloer in de was zetten

Het is belangrijk om de vloer regelmatig in de was te zetten. Het voordeel hiervan is dat de vloer beter beschermd is tegen allerlei rommel en vuil. Een vloer in de was neemt immers veel slechter vocht en ander vuil op dan een vloer die dat niet staat. Mocht je geen zin hebben om de vloer telkens in de was te zetten, dan zou je er voor kunnen kiezen om de vloer in de lak te zetten. Dit is in feite hetzelfde, al is lak slechter bij te werken dan was. Een kwetsbare vloer kun je dus beter in de was zetten. Aan te raden wordt om de vloer minstens eenmaal per jaar in de was te zetten.

Lakken of oliën in plaats van in de was

In plaats van in de was zetten kun je er ook voor kiezen om de vloer te oliën. Oliën is ongeveer gelijk aan het behandelen met was. De vloer krijgt hierdoor een mat uiterlijk en onregelmatigheden en versleten plekken zijn relatief eenvoudig bij te werken. Let wel op dat de vloer na behandeling twee dagen niet belopen mag worden.

In plaats van oliën kun je kiezen voor het lakken van de vloer. Dit accentueert de verf en geeft een chique uitstraling. Let echter wel op dat dit meer werk is dan wassen of oliën, maar wanneer dat werk eenmaal is gedaan zul je er jaren plezier van hebben! Let echter wel op dat het lastiger is om je gelakte vloer bij te werken als er lelijke plekken ontstaan. Je zult dan al snel de gehele vloer opnieuw moeten lakken om geen kleurverschil te krijgen.

You Might Also Like