In en rondom huis, Kleine klussen, Kozijnen, Sfeer, Styling

Ramen & Deuren | Geef je houten kozijnen een opfrisbeurt

12 oktober 2015
houten kozijnen

Ramen & Deuren | Geef je houten kozijnen een opfrisbeurt
Houten kozijnen zijn kwetsbaar, maar in tegenstelling tot tegenwoordige kunststof kozijnen erg mooi. Een houten kozijn straalt karakter uit, maar daarvoor zul je ze wel goed moeten onderhouden. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je kozijnen onderhouden en ze weer laten stralen alsof ze nieuw zijn?

Schilder ze een leuk kleurtje

Kozijnen hebben vaak een algemeen likje verf gekregen. Vaak is dit wit of een gebroken witte tint. Ook grijs en beige komt vaak voor. In ieder geval zie je zelden kozijnen met een leuk kleurtje. Doe daar eens wat aan! Schilder dat kozijn eens fel rood of die mooie tint groen of blauw! Natuurlijk moet de kleur wel bij je inrichting passen, maar je zult zien dat het daardoor veel levendiger wordt dan wanneer je de kozijnen maar simpel saai grijs of wit laat. Hier kan je heel goed mee spelen: je kan ervoor kiezen eens in de zoveel tijd een ander kleurtje te kiezen. Dit geeft je woning meteen een heel ander gezicht. De prijzen voor het schilderen van deuren kan je opvragen bij een aantal schilders in de buurt, zodat je weet wat het aanbod is.

Houd de ramen en kozijnen goed schoon

Een andere manier om je kozijnen een leuke sfeer te laten ademen, is door ze regelmatig schoon te houden. Het hoeft niet veel werk te kosten; even een natte doek eroverheen doet al wonderen! Het is van belang dat je de kozijnen goed schoon houdt om te voorkomen dat ze gaan rotten en de verf gaat bladderen. Als je ziet dat de verf gaat bladderen is het allang weer tijd voor een nieuw laagje (en een nieuw kleurtje?).

Wat te doen met kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen verliezen hun kleur niet, maar ze zijn ook heel slecht te schilderen. Je houdt die bij voorkeur dus ook de kleur die ze bij de aanschaf al hadden. Mocht je echt andere kleuren willen dan zou je kunnen overwegen om de kunststof kozijnen te laten vervangen door kunststof kozijnen van een andere kleur, of door houten kozijnen die je zelf in elke gewenste kleur kunt schilderen.

You Might Also Like