Zwembad

Onderhoud van een buitenzwembad

16 februari 2017

In Nederland kan je maar een paar maanden per jaar van een buitenzwembad genieten. Om er echter voor te zorgen dat je in deze maanden van schoon zwembadwater kan genieten is het gehele jaar regelmatig onderhoud nodig. In de herfst en winter dekken we het zwembad af om te voorkomen dat bladeren van bomen in het water vallen. Echter zelfs in deze periode moet je nog altijd het buitenzwembad blijven onderhouden. Waar deze onderhoudswerkzaamheden uit bestaan kan je lezen op deze pagina. We bespreken onder andere de filters, de PH waarde en het winterklaar maken van het zwembad.

Filter schoonmaken

Schoon water in je buitenzwembad is niet mogelijk zonder filter. De zwembadfilter zorgt ervoor dat vuil uit het water wordt gefilterd. Om ervoor te zorgen dat de filter goed blijft functioneren moet deze regelmatig schoongemaakt worden. Vuil hoopt zich namelijk op in de filter en daarom is schoonmaken noodzakelijk. Een filter voor een buitenzwembad moet je gemiddeld drie tot vier keer per jaar schoonmaken.

PH waarde van het water

Zorgen voor kraakhelder en schoon water betekent niet alleen vuil uit het water houden. Ook de vorming van bacteriën moet worden tegengegaan. Het onderhoud van een buitenzwembad bestaat daarom ook uit het bijhouden van de PH waarde van het water. Dit doe je door chemicaliën aan het water toe te voegen. Met een PH meter meet je de waarde van het water en voegt vervolgens chemicaliën toe om de juiste balans tussen zuurtegraad en hardheid te krijgen.

Winterklaar maken van zwembad

In de winter dekken we meestal het buitenzwembad af om ervoor te zorgen dat er geen vuil in het water terecht komt. Het beste kan je het zwembad in de winter gewoon gevuld houden met water. Wel zijn er enkele voorzorgsmaatregelen nodig om te beschermen tegen regenwater en vrieskou. Zo kan je bijvoorbeeld speciale vlotters kopen die ervoor zorgen dat de druk van het ijs wordt opgevangen wanneer het water bevriest in de winterperiode.

You Might Also Like