In de tuin

Tijd van het jaar voor tuinonderhoud

16 februari 2017

Om van een mooi uitziende tuin te genieten moet je deze onderhouden. De beste tijd van het jaar voor tuinonderhoud is afhankelijk van de werkzaamheden en doelstelling. Sommige mensen vinden het genoeg wanneer zij in het voorjaar lekker buiten kunnen zitten. Anderen willen ook graag in de herfst en winter vanuit de woning naar buiten kunnen kijken en een mooie tuin aanschouwen. Het onderhoud van een tuin bestaat bovendien uit verschillende werkzaamheden. Om een geschikte tijd voor het onderhoud van de tuin te bepalen moeten we daarom onderscheid maken tussen de onderhoudswerkzaamheden.

Bomen en struiken snoeien

Het snoeien van bomen en struiken in de tuin is een voorbeeld van een onderhoudstaak die exact in de juiste tijd van het jaar moet gebeuren. Wanneer het snoeien niet in de juiste periode gebeurt zal dit dramatische gevolgen voor de groei van de boom of struik kunnen hebben. Om het nog moeilijker te maken verschilt de beste snoeitijd per soort. Op internet zijn snoeikalenders te vinden waarop je de beste tijd om te snoeien op kunt zoeken.

Onkruid en bladeren verwijderen

Een mooie tuin ligt natuurlijk niet vol met rottende bladeren en groeiend onkruid. Tuinonderhoud bestaat daarom ook uit het verwijderen van bladeren en onkruid. Dit kan tegelijkertijd gedaan worden. Een goede periode is aan het begin van het voorjaar. Op het moment dat nieuwe bladeren weer aan de bomen beginnen te groeien. In deze periode is ook de vorst uit de grond verdwenen waardoor onkruid makkelijker verwijderd kan worden.

Het onderhouden van het gazon

Het gazon onderhouden vereist behoorlijk wat tijd en moeite. Om een groene grasmat in de tuin te realiseren moeten verschillende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden. Zo moet je het gazon bijvoorbeeld regelmatig maaien. Ook moet je op een regelmatige basis het gazon bemesten. Dit kan het beste direct na het maaien gebeuren. Breekt er een droge periode aan dan is besproeien van het gras noodzakelijk.

You Might Also Like