In de tuin

Gras zaaien of graszoden leggen

20 april 2016
graszoden laten leggen

Bij het aanleggen van een nieuw gazon heb je twee opties: gebruik maken van graszaad of van graszoden. Tuinengras.nl geeft je meer informatie in dit artikel over wat bijvoorbeeld de voor- en nadelen zijn en wanneer dat je het beste aan de slag kunt gaan.

Het zaaien van graszaad is goedkoper dan graszoden leggen. Het zaaien kan normaal gesproken van mei tot augustus. Is het vroeg warm in het voorjaar? Dan kan er al eerder gezaaid worden. Graszoden kunnen het hele jaar door worden gelegd, in een droge zomer of bij vorst is het echter niet aan te raden. De beste tijd voor het leggen van graszoden is in mei. Bij het gebruik van graszaad duurt het uiteraard langer dan bij graszoden voor er een mooi gazon ligt.

Het sier- of speelgazon
Bij beide opties heb je de keuze uit een sier- of een speelgazon. De namen geven de uitleg al een groot deel, het speelgazon is sterker en daarom ook aan te raden als het gras intensief gebruikt gaat worden door bijvoorbeeld kinderen. Op basis van deze informatie kan je eenvoudig een keuze maken voor één van beide.

De eerste stap voor het aanleggen van een nieuw gazon is het loswerken en egaliseren van de grond. De ondergrond kan vlak worden gemaakt met bijvoorbeeld een plank of een rol. Gekozen voor graszoden? Dan is het van belang dat de naden goed aansluiten, dat zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen. De randen moeten goed aangetrapt worden en in de naden kan wat aarde worden geveegd. Er moet gezorgd worden dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de grond. Daar kan voor worden gezorgd door na het leggen van de zoden, de grasmatten lichtjes te beslaan.

Gekozen voor graszaad? Dan moet je er goed op letten dat de zojuist gezaaide zaadjes niet weg worden gepikt door de vogels. Vogels kunnen eventueel verjaagd worden door een foliepapiertje op een stokje in het gras te plaatsen. Ook het onkruid bestrijden speelt een belangrijke rol bij het gras zaaien. Het gras kan namelijk makkelijk gekiemd worden door onkruid en dat is niet de bedoeling. Het kan bestreden worden door meststof waar onkruidbestrijding aan toe is gevoegd.

Na de aanleg
Graszoden gelegd of gras gezaaid? Dan is de verzorging met name de eerste tijd erg belangrijk. Het belangrijkste is dat de aanleg niet gaat uitdrogen. In droge periode moet dan ook regelmatig gesproeid worden, niet drijfnat want dan kunnen de wortels gaan rotten of kan het zaad wegspoelen.

Nadat het gras gelegd is kunnen de graszoden het beste verzorgd worden met een langzaam werkende gazonmest. Een gezaaid gazon kan het beste twee weken na het zaaien bestrooit worden met een kortwerkende mengmeststof waar veel stikstof in zit. Hierdoor zal het gras sneller groeien. Een maand na het zaaien kan het beste worden gestrooid met een langdurige gazonmest. Na vier tot vijf weken kan het gras al worden gemaaid wanneer het lekker weer is geweest.

You Might Also Like