Elektronica

Mobiele airco zonder slang, werkt dit?

28 april 2020

Het klinkt als ideaal: een mobiele airco zonder slang. Een gekoelde ruimte zonder een onhandige afvoerslang naar buiten klinkt natuurlijk interessant. Maar de vraag is of deze mobiele airco modellen wel zo efficiënt zijn. Helaas zijn de meeste airco’s zonder slang een soort veredelde ventilator. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over mobiele airco’s zonder slang. 

Waar moet je op letten bij het zoeken naar de beste mobiele airco? Lees het hieronder! 

Hoe werkt een mobiele airco?

Het is belangrijk om te weten hoe een airco werkt om te begrijpen waarom een airco zonder slang niet efficiënt werkt. De werking van een airco is vrij ingewikkeld, maar we leggen het je zo gemakkelijk mogelijk uit. Een airco zuigt warme lucht uit de ruimte waarin deze is geplaatst. Vervolgens wordt deze warme lucht naar de koelvloeistof bevattende warmtewisselaar geleid. Deze koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht. Maar waar blijft de warme lucht? Deze wordt door de airco via een afvoerslang naar buiten begeleid.

Waarom is een slang nodig?

Bij een airco is een afvoerslang essentieel voor het afvoeren van de warme lucht. De warmte moet ergens heen. Voor veel consumenten is deze slang een van de nadelen van een mobiele airco. Een slang door het raam naar buiten is niet altijd even ideaal. Veel fabrikanten gaan creatief om en proberen te zoeken naar oplossingen voor dit nadeel. Zo zijn er mobiele airco’s op de markt die de warmte afvoeren in ijswater. Het idee is goed, maar in werkelijkheid zijn deze modellen minder efficiënt. De ruimte wordt nauwelijks kouder door dit soort modellen. Sterker nog, als je online reviews leest dan zijn er veel ervaringen te vinden dat deze airco’s amper werken of de ruimte zelfs warmer wordt. Een bijkomend nadeel van mobiele airco’s zonder slang is dat de lucht ook niet ontvochtigd wordt, waardoor het erg benauwd kan worden in de ruimte. Mobiele airco’s zonder slang worden ook wel “aircoolers” genoemd. De reviews van dit soort apparaten spreken voor zich. 

Conclusie: met slang of split-unit

Als je op zoek bent naar de beste mobiele airco dan kan je dus het beste voor een model met slang. Voor een airco die altijd op dezelfde plaats staat kan je het beste kiezen voor een split-unit airco. Als je een efficiënte airco wilt dan is het toch echt nodig om een mobiele airco met afvoerslang te kopen.

 

You Might Also Like