Kamers

Airco in de slaapkamer

27 februari 2017

Een airconditioning in de slaapkamer is natuurlijk in de warme zomeravonden ontzettend fijn. Vergeet de hitte die ook in de maanden juli en augustus in Nederland heersen en geniet van de verkoelende lucht. In hotels is een airco in de slaapkamer voor zomermaanden een vereiste, want wie wil er nou op een kamer van 30 graden liggen? Maar ook airco’s hebben hun voor- en nadelen.

Airco’s in de hotelkamers
Airco’s in hotelkamers kunnen gezondheidsrisico’s met zich meenemen. In de airco’s kan namelijk veel stof zitten, of de luchtbuizen waarvan ze gebruik maken kunnen ernstig vervuild zijn. Deze deeltjes waaien dan fijn je kamer binnen en die adem je allemaal naar binnen wanneer je slaapt. Veel mensen worden verkouden van airco’s op hotelkamers, iets wat je op je vakantie wil voorkomen. Maar het kan echter erger worden dan enkel een verkoudheid: vervuiling kan je immuunsysteem aantasten en leiden tot koorts en onprettige kwaaltjes (zoals overgeven etc.). Let daarom goed op of de airco’s in de hotelkamer niet uit het jaar 0 komen en of erop gelet wordt dat de luchtwegen worden schoongemaakt.

Daarnaast is het van belang, maar dat is bij alle airco’s op slaapkamers het geval, op te letten waar de airco ’s nachts zijn lucht heen blaast. Is die bijvoorbeeld gericht op de slapende personen? Dan zijn die geheid de volgende ochtend verkouden. Dit komt doordat de koele lucht op de longen slaat. Zorg er dus bij voorkeur voor dat de airco op een stand staat die de lucht compleet door de kamer verspreid: het liefst een bewegende stand.

Airco op je eigen slaapkamer
Op je eigen slaapkamer heb je meer controle over de luchttoevoer die de airco ontvangt. Ook beschik je als het goed is over een afstandsbediening die werkt (dit is niet altijd het geval bij hotels) en weet je op den duur precies op welke stand je hem wilt hebben en waarheen je de lucht naartoe wil blazen.

Soorten airco’s
Je hebt airco’s die geïnstalleerd moeten worden door een monteur en je hebt airco’s die mobiel en dus beweeglijk zijn. Deze zijn kleiner en vaak goedkoper. We kijken naar 2 producten.

1. De DeLonghi Pinguino (leuke naam) is een productnaam voor airco’s en is een veel gekozen airco voor een slaapkamer. De DeLonghi Pinguino Air-to-Air PAC N81 heeft een energielabel A, net zoals veel airco’s van dit merk, 900 watt vermogen en een geluidsniveau van 52 dB. Is dat hard? Dat ligt eraan waar je hem neerzet. Het geluid verzacht aanzienlijk als je hem verder weg plaatst. Van dichtbij is dit vrij hard.

2. De Bestron Vent is een kleinere airco, maar toch lekker voor wat verkoeling. Kosten bedragen 49 euro en is geschikt voor een kleine slaapkamer van 10 m2. Kan toch een uitkomst zijn in de warme zomerdagen en je snakt naar wat koude lucht. 56 dB geluid.

You Might Also Like