Grote klussen, In en rondom huis, Kamers

Het financieren van een aanbouw

29 juli 2016

Soms kan het aantrekkelijk zijn om een woning wat uit te breiden. Door een aanbouw te plaatsen heb je vaak al een stuk meer ruimte. Maar wie gaat dat betalen?

Je spaarrekening

De eerste mogelijkheid is natuurlijk om zelf je spaarrekening te plunderen en de aanbouw zelf te financieren. Fiscaal gezien is dat het meest voordelig. De spaarrente is historisch laag zodat je over je vermogen meer belasting betaalt dan je aan rente ontvangt. Veel geld hebben kost dus geld; reden genoeg om dit aan een uitbouw te spenderen. Punt is alleen dat lang niet iedereen dat geld op de bank heeft staan.

Hypotheek verhogen

Een tweede mogelijkheid is om de bestaande hypotheek te verhogen. Soms is hiervoor bij het afsluiten van de hypotheek al rekening gehouden, zodat men niet langs de notaris (met bijbehorend kostenplaatje) hoeft. De bank moet echter nog wel de aanvraag goedkeuren, en dat is soms wat makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien betaal je vaak nog advieskosten bij de hypotheekverstrekker die al snel enkele honderden euro’s bedragen.

Een tweede hypotheek afsluiten

Een derde optie is om een aanvullende hypotheek af te sluiten. Dat kan raadzaam zijn in plaats van een verhoogde hypotheek als de rente voor de eerste hypotheek hoog is. Het kan dan goedkoper zijn om de notaris- en advieskosten van een tweede hypotheek te betalen en zo een lagere (bijvoorbeeld variabele) rente te krijgen op de lening.

Persoonlijke lening

De vierde en laatste optie die we hier bespreken is het afsluiten van een persoonlijke lening. Doorgaans hoef je hier geen advies- en notariskosten voor te betalen. Het grootste verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening is dat een persoonlijke lening vaak al in een kortere periode (doorgaans tien jaar) afgelost moet worden. De maandlasten zijn daarmee dus fors hoger dan bij een hypotheek die doorgaans in dertig jaar wordt afgelost.

Een persoonlijke lening afsluiten voor het financieren van je aanbouw? Start dan eerst met geld lenen vergelijken! Zo vind je namelijk direct de lening met de laagste rente voor je aanbouw en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt.

You Might Also Like