Huis, In en rondom huis

De voor en nadelen van thuiswerken

8 juni 2018

In de afgelopen jaren zijn veel organisaties begonnen hun personeelsleden toe te staan ​​om vanuit huis te werken. Of je nu een kleinschalige eigen bedrijf hebt en thuis fulltime werkt, of iemand die zijn of haar tijd verdeelt door af en toe van huis uit te werken. Er zijn een aantal voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden voordat je een thuiskantoor en een plan opzet voor je werkomgeving.

Werken vanuit een kantoorruimte in huis is zeker niet voor iedereen, dus het is belangrijk om de vele voor- en nadelen in overweging te nemen voordat je het tot een onderdeel van je werkproces maakt.

De voordelen van thuis werken

Er zijn een aantal redenen waarom vanuit huis werken een geweldige optie voor werknemers is.

Er is geen reistijd. Geen lange reis van en naar het werk kan veel tijd en geld besparen. Geen kans op vertraging doordat je in de file staat of omdat de trein niet rijd. Bovendien kan dit ook nog eens stress verminderen.

Meer flexibiliteit. Werken vanuit huis stelt je instaat om te werken tijdens je meest productieve tijden, kies voor wat je het prettigst vindt en creëer een workflow die voor jouw werkt.

Minder afleiding. Je wordt de hele dag niet lastiggevallen door collega’s die iets moeten weten. Ook is het vaak een stuk rustiger in huis dan op het kantoor waardoor je geconcentreerd kan werken.

Je dag is vaak minder stressvol. Als je vanuit huis werkt, heb je meer controle over je stressniveau en kun je gemakkelijker weglopen of een pauze nemen wanneer het werk even teveel wordt.

Je kunt geld besparen. Je kunt niet alleen geld besparen door het lange woon-werkverkeer te vermijden, maar je kunt ook een deel van je thuiskantoor kosten op je belastingen afboeken wanneer je vanuit huis werkt.

De nadelen van Thuiswerken

Thuiswerken klinkt als een goede deal, toch? Denk goed na over deze nadelen die vaak optreden bij thuiswerken, voordat je de stap neemt.

Je hebt veel zelfdiscipline nodig.  Elke dag opstaan ​​en je concentreren op werk als je in je eigen huis bent, kost veel zelfdiscipline en motivatie die niet iedereen heeft.

Het kan eenzaam zijn. De hele dag werken zonder toegang tot collega’s kan heel isolerend en eenzaam zijn.

Het is moeilijker om te stoppen. Er kan minder onderscheid worden gemaakt tussen werk en privé wanneer je vanuit huis werkt, waardoor het moeilijker wordt om te stoppen en het waarschijnlijker is dat je overwerkt. Het beter voor je gezondheid om werk en thuis gescheiden te houden.

Je verliest de leefruimte. Het creëren van een thuiskantoor of werkruimte neemt woonruimte in je huis in gebruik.

Relaties zijn moeilijker te vormen. Het is moeilijk om vertrouwen te vestigen en relaties met collega’s en klanten te ontwikkelen wanneer je geen dagelijkse face-to-face verbinding hebt.

Je leert minder van je collega’s. Kantoormedewerkers zijn constant in staat om van hun leeftijdsgenoten te leren. Wanneer je vanuit huis werkt, moet je extra moeite doen om op eigen kracht netwerken en leermogelijkheden te vinden.

Tot slot

Alleen jij kan beslissen of thuiswerken geschikt is voor jouw. Samen met deze voor en nadelen moet je ook overwegen wat het type werk is en wat je thuis kan doen. Heb je wel juiste uitrusting in huis om je werk goed te doen voor jouw situatie. Mocht thuiswerken nou niks voor jou zijn? Dan zijn er goedkope opties voor een kantoorruimte in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam te huren.

 

You Might Also Like