Buitenleven

Karpers lokken doe je zo!

4 november 2020

Boilies klinkt misschien als straattaal voor batterijen maar dat zijn het niet. Het is de benaming voor deegballetjes met een bepaalde smaak die met succes worden ingezet om karpers te lokken. Het is in feite het bekendste middel wat hiervoor wordt gebruikt. Je kunt dit gebruiken met een onderlijn gecombineerd met een boiliestopper, om te voorkomen dat het aas loslaat. Boilies zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten met ieder hun eigen specifieke eigenschappen en ingrediënten.

 

Aandachtspunten bij het inweken van boilies

Wil je de werking van het aas verhogen? Dan is het belangrijk om de aantrekkingskracht van je boilies te verhogen. Zo worden karpers er eerder door aangetrokken, zonder al te veel moeite. Houd de volgende punten in je achterhoofd:

 

  • Verdeel de boilies over verschillende zakken en vries deze een dag lang in. Zo zorg je ervoor dat het vocht uit de boilies wordt getrokken.
  • Haal de boilies uit de vriezer en voeg je vloeibare hulpstof naar wens toe. Verdeel de vloeistof ruim en laat deze een dag buiten de vriezer inweken.
  • De boilies zuigen zich verder vol en het laatste restje vocht verdwijnt wanneer je ze nog een dag invriest.
  • Herhaal het inweekproces opnieuw en laat de boilies weer een dag buiten de vriezer staan.

 

Geef het wat flavour

De balletjes zijn vernoemd naar het Engelse boiled, wat logischerwijs gekookt betekent. Ze zinken bij contact met water langzaam en geven hun smaken geleidelijk af. Flavours zijn vloeibare geurstoffen op basis van olie, water of een combinatie van beide, die je samen met bijna alle aassoorten kunt gebruiken.Met een extra druppeltje flavour worden de vissen sneller naar je hengel getrokken. Ze hebben een duidelijke effect op karpers, die komen er maar wat graag op af. Kleinere vissen kunnen niet van dit aas genieten want het koken zorgt voor een harde buitenlaag.

 

Verschil tijdens de seizoenen

In de lente en winter wil je voorkomen dat de karpers verzadigd raken, dan is het verstandig om te vissen met zoete boilies vanwege de lagere voedingswaarde. In de herfst worden vismeelboilies aangeraden. Om een reserve voor de winter op te kunnen bouwen, gaat de karper zich volvreten.

 

Hoeveel kost het mij?

De prijs kan erg variëren, door wat te speuren online kun je een hoop geld besparen. Want goedkoper betekent niet meteen slechter, het belangrijkste is de kwaliteit. Vanggarantie heb je natuurlijk nooit, wel wensen we je veel plezier en succes met vissen!

You Might Also Like