Buitenleven

Hoe kies ik een taxushaag voor mijn tuin?

29 december 2020

Er zijn veel verschillende hagen om te planten in je tuin. Wil je graag een taxushaag planten in je tuin, maar weet je nog niet precies welke soort je wilt? In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten taxushagen.

Welke soorten taxushagen zijn er?

Er zijn verschillende soorten taxushagen, in Nederland zijn de taxus Baccata en de taxus media Hicksii de meest bekende. Een taxushaag is wintervast, waardoor hij het hele jaar groen blijft. De Baccata is een erg ‘volle’ plant waardoor deze uitermate geschikt is als haagplant. Het is tevens één van de sterkste taxussoorten die er is, die snel zal groeien als er goed voor gezorgd wordt. Een Baccata taxushaag planten is vrij eenvoudig. Direct na het planten heeft de baccata veel water nodig. In de herfst krijgt deze soort rode bessen die giftig zijn voor mens en dier. De takken van deze taxus zijn ook giftig. De Baccata snoei je twee keer per jaar om hem op z’n mooist te krijgen.

 

De Taxus media hicksii is ook een ‘volle’ haag die uitermate geschikt is om vormen in te snoeien. Deze plant is tevens winterhard en blijft daardoor het hele jaar groen. Deze taxus is in zijn geheel giftig voor dieren en mensen en kan het beste onder 180cm gesnoeid worden. Wanneer deze taxushaag hoger groeit bestaat namelijk de kans op uitwaaien. Ook deze haag kan het beste twee keer per jaar gesnoeid worden. 

Heeft een taxushaag veel ruimte nodig?

Net als iedere plant heeft de taxushaag voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien. Vaak wordt bij aanschaf gedacht dat de taxus niet zo breed wordt. Mits goed onderhouden kan de taxushaag echter behoorlijk breed worden. Houd hier dus rekening mee bij het planten. 

Taxushaag planten op de erfscheiding

Wil je jouw tuin compleet verbouwen en wil je hier ook taxushagen aan toevoegen? Dan kun je deze het beste minimaal 50 cm van de erfscheiding af plaatsen. Gaat de haag namelijk groeien, dan heeft deze alle ruimte om vertakkingen te krijgen. Ga je jouw taxushaag samen met de buren plaatsen? Dan mag deze precies in het midden op de erfscheiding geplaatst worden. Een taxushaag mag wel dichter tegen de erfscheiding aan worden geplaatst als deze tegen een schutting aan wordt geplaatst. 

Kies altijd wat jij mooi vindt

Zeker wanneer je een taxushaag in overleg met je buren kiest, moet je altijd van jouw eigen smaak uitgaan. Een compromis is uiteraard mogelijk, maar jullie zullen samen tegen de taxushaag aan moeten kijken de komende jaren. Daarom kun je maar beter kiezen voor iets wat je echt mooi vindt. Laat je bij twijfel goed informeren bij een tuincentrum.

 

You Might Also Like