Veilig wonen

Hoe je jouw kraanwater net dat beetje schoner maakt

29 december 2020

Wist je dat het water dat uit de kraan komt op diverse manieren bewerkt is en dat het allerlei soorten gif en chemicaliën kan bevatten ondanks zorgvuldige zuivering? Omdat het massaal wordt gebruikt is het onmogelijk water volledig te ontdoen van alle schadelijke stoffen. Dit kun je echter wel zelf thuis doen, namelijk met een waterzuiveringssysteem. Dit kun je in huis (laten) installeren, waarna je geniet van veel schoner water. Redenen om zo’n waterzuiveringssysteem aan te schaffen zijn er genoeg. Het vermindert bijvoorbeeld het risico op gezondheidsschade. Het chloor dat bijvoorbeeld aan ons drinkwater wordt toegevoegd kan ernstige symptomen veroorzaken, zoals miskramen, hartproblemen en in hoge concentraties zelfs kanker. Zelfs als je het verhit (voor bijvoorbeeld koffie of thee) blijven deze concentraties in het water aanwezig. Wil je dat vermijden? Schaf dan een zuiveringssysteem voor het water in jouw woning aan.

 

Hoe werken ontharders voor het drinkwater?

Los van de gifstoffen en chemicaliën die (in lage concentraties) in drinkwater zitten zit er ook vaak veel kalk in. Dit hangt natuurlijk af van de regio waarin je woont, want dit ligt aan de bodem. Elke regio heeft een ander type bodem en dus zit er in Amsterdam een andere concentratie kalk in het drinkwater dan in het zuiden van ons land. Met bepaalde ontharders kun je die kalk uit het water halen, wat niet alleen voordelen heeft voor je inwendige gezondheid. Als je water met een hoge concentratie aan kalk (oftewel: hard water) drinkt dan kan deze kalk in je lichaam neerslaan, maar je huid wordt er ook erg droog van. Mensen in gebieden met hard water merken dat ze hun haar vaker moeten wassen en dat ze meer zeep (of shampoo) nodig hebben. Zeep werkt namelijk minder goed in combinatie met hard water. Als je ontharders gebruikt om het water minder hard te maken dan heb je dus ook minder zeep nodig. Hetzelfde geldt voor als je je huis schoonmaakt, ook dan heb je minder schoonmaakmiddel nodig als je relatief zacht water gebruikt.

 

De voordelen van schoon en zacht water

Als je een waterzuiveringssysteem en/of ontharders in je woning hebt laten installeren zul je merken dat je vlekken makkelijker overal uit krijgt. Je wasmachine en vaatwasser werken beter, en je douche wordt niet zo snel vies. Je hoeft hem dus lang niet zo vaak schoon te maken, wat voor veel mensen al reden genoeg is om dit soort systemen aan te schaffen. Bovendien gebruiken al je apparaten als je zacht water in huis hebt ook nog eens minder energie. Kalk isoleert warmte namelijk, waardoor je meer energie nodig hebt om zo’n apparaat te verwarmen. Vergelijk een nieuwe waterkoker maar eens met een oude, verkalkte waterkoker. Het zal je verbazen hoeveel sneller de nieuwe klaar is met het opwarmen van dezelfde hoeveelheid water. Dit geldt ook voor je vaatwasser, wasmachine en douche. Als laatste is zacht water gewoon veel lekkerder om te drinken, zowel koud als warm. Zeker thee die is gezet met hard water zal snel bitter smaken, en soms zelfs een vliesje hebben. Je kunt het water extra lang koken om het zachter te maken, maar ook gewoon een waterontharder installeren. Wel zo makkelijk, en met hetzelfde effect.

 

You Might Also Like