Veilig wonen

6 onmisbare tips voor het kopen van een woning

18 augustus 2016
tips huis kopen

Het kopen van een huis is niet alleen spannend maar kan ook tijdrovend zijn. Dit geldt vooral wanneer je voor het eerst een huis koopt en nog niet weet waar je op moet letten. Om je op weg te helpen hebben we in dit artikel 6 handige tips voor het kopen van een huis onder elkaar gezet.

 1. Stel je wensen en eisen vast
  Wil je binnenkort een huis kopen? Dan bestaat de eerste stap uit het vaststellen van je wensen en eisen. Zet je woonwensen op papier, in volgorde van belangrijkheid. Dit helpt bij het gericht zoeken naar een geschikte woning en het maken van snelle beslissingen. Het is namelijk belangrijk om, vooral wanneer een woning veel interesse trekt van huiszoekenden, snel te kunnen schakelen.
 2. Wat kun je betalen?
  Nadat je de wensen en eisen op een rijtje hebt gezet, is het tijd om jouw financiële situatie in beeld te brengen. Bereken hiervoor je maximale hypotheek en let hierbij goed op hoeveel geld je maandelijks wilt overhouden. Het vaststellen van een realistisch budget kan in de toekomst problemen voorkomen.
 3. Bezichtig verschillende huizen
  Wanneer je weet hoeveel je kunt en wilt betalen voor een huis kan de zoektocht beginnen. Heb je een huis gevonden dat aan al je wensen voldoet? Plan dan een bezichtiging in. Bekijk niet alleen het huis maar ook de buurt en maak indien je hier behoefte aan hebt ook een praatje met de buren. Extra tip: bezichtig minimaal 3 woningen zodat je ze kunt vergelijken.
 4. Bepaal de waarde
  Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan begint het onderhandelen over de prijs. Het is hierbij belangrijk om van tevoren te bepalen wat de waarde van de woning is. Dit kun je doen door soortgelijke huizen te vergelijken en te kijken naar hoe lang het huis al te koop staat. Ook kun je hier een professional voor inschakelen.
 5. Regel de financiering
  Je kunt uit verschillende hypotheekvormen kiezen. Wil je hypotheekrente kunnen aftrekken? Dan heb je dit belastingvoordeel alleen bij annuïtaire of  lineaire hypotheken. Goed om te weten: er is een kans dat je in aanmerking komt voor een starterslening, waarbij je meer kunt lenen. Neem de tijd om de financiering te regelen, dit is immers één van de belangrijkste stappen.
 1. Afronden doe je zo
  Ben je tot een overeenstemming gekomen over de prijs van de woning? Dan volgt er een koopakte, waarin alle gemaakte afspraken omtrent de koop worden vastgelegd. Let op: het bewaren van deze papieren is erg belangrijk. Het enige wat nu nog volgt is het zetten van jouw handtekening onder de leveringsakte bij de notaris en het huis is eindelijk van jou!

You Might Also Like