Inrichting

Een ergonomische keuken dankzij de keukendriehoek

18 augustus 2016
oud van hout

Iedere dag breng je meerdere uren door in je keuken. Het is dan ook erg belangrijk dat de keuken ergonomisch is. Want het is niet alleen fijn als een keuken er mooi uitziet, je moet er ook comfortabel en prettig kunnen werken. Met een goede werkhouding en een efficiënte indeling. Waar moet je rekening mee houden?

Werkdriehoek

Wanneer je een nieuwe keuken gaat plaatsen, zul je altijd geattendeerd worden op de werkdriehoek. Deze is gebaseerd op de drie belangrijkste onderdelen van een keuken: het fornuis, de spoelbak en de koelkast. Deze onderdelen gebruik je namelijk het meest. Door deze in de perfecte driehoeksvorm te plaatsen, hoef je niet onnodig veel te lopen. Als je een onzichtbare lijn tussen deze drie onderdelen zou trekken, mag deze idealiter niet langer zijn dan zes meter. De driehoek mag ook weer niet te klein zijn omdat je elkaar dan in de weg kunt lopen. En er moeten geen belemmeringen zijn.

Werkhoogte

Lange mensen krijgen minder last van hun rug als de hoogte van het werkblad hoger is dan gemiddeld. Enkele centimeters doen al wonderen. Voor kleinere mensen geldt het tegenovergestelde. Bij een te hoog aanrecht – en dus een te hoge spoelbak en fornuis – wordt het koken bemoeilijkt. Zonder voorover te hoeven buigen, moet je met je hand de bodem van de spoelbak aan kunnen raken. Kastjes moeten niet te laag hangen omdat je dan het risico loopt dat je je hoofd stoot. Let ook op de hoogte van de magnetron en oven. Je moet ovenschotels er veilig horizontaal uit kunnen halen. De koelkast staat idealiter op ooghoogte. Leg de spullen die je het vaakst nodig hebt op de best bereikbare plekken.

Verlichting

Met de juiste verlichting kun je gemakkelijker koken. Je ziet namelijk veel beter wat er in de pannen gebeurt. Boven het werkgebied hang je directe verlichting zoals (LED-)spotjes met voldoende wattage. Je voorkomt hiermee vermoeide ogen en ongewenste schaduw. Ook spotjes in en onder de kastjes of in een verlaagd plafond zijn zeer gebruiksvriendelijk. Sfeerverlichting mag natuurlijk niet ontbreken, maar dat is vooral voor na het koken wanneer je aanschuift aan een mooi gedekte tafel.

Een ergonomische keuken komt je veiligheid en gezondheid ten goede. Heeft je ruimte een bijzondere vorm of ga je graag voor iets unieks? Denk dan eens aan een maatwerkkeuken. Ook wanneer je het moeilijk vindt je keuken optimaal in te delen, doe je er verstandig aan een specialist in te schakelen. Ben je bang dat je hierdoor boven je budget uitkomt? Denk dan eens aan andere financiële oplossingen. Kijk bijvoorbeeld op de site van Findio voor de mogelijkheden van een keuken financiering. Zo kun je al je woonwensen waar maken!

You Might Also Like