Vloeren

Laminaat in uw huis

22 augustus 2016

Vloerbedekking wordt, na een lange tijd in de mode te zijn geweest, nu niet meer zo veel gebruikt. Het is toch mooi en het doet warm aan. Toch zal vooral de jeugd niet kiezen voor het leggen of te wel laten leggen van vloerbedekking in de kamer van een woning. De jeugd zal eerder over aan tot een ander product. Lange tijd heeft met tegels gebruikt waar men dan, om het toch warm aan te laten voelen, het werd voorzien van een vloerkleed. Maar ook dat is nu uit de mode. Tegenwoordig kiest de men vaak voor een houten vloer. Omdat het laten leggen van echte planken op de vloer vaak een zeer dure aangelegenheid is gaat men vaak over tot laminaat. Omdat de kwaliteit van het laminaat de laatste jaren enorm is verbeterd, is het praktisch niet meer van echt hout te onderscheiden.
Opbouw
Laminaat is uit verschillende lagen opgebouwd. Het heeft echter de eigenschappen die je met een laag nooit kan bereiken. De meeste soorten laminaat bestaan uit drie of vier lagen. De onderste laag is over het algemeen van melanine. De bovenlaag is over het algemeen bedrukt papier wat de houtstructuur weergeeft. Daaroverheen komt dan de versterkte toplaag. De dikte van de toplaag bepaald de kwaliteit. De kwaliteit wordt aangegeven door cijfers. Laat je goed voorlichten voordat je laminaat koopt. Zeker als het intensief moet worden gebruikt.

Het leggen
Het laminaat van tegenwoordig is zo gemaakt dat het bijna door iedereen zelf te leggen is. Het is door middel van een kliksysteem. Je moet met een aantal zaken natuurlijk rekening houden. Je moet bij het leggen van het laminaat minimaal 1 cm ruimte tussen de muur en vloer vrijhouden. Het is hout en het zal, als het warm wordt, uitzetten. Is er geen of te weinig ruimte dan zal het eruit kunnen klappen of omhoogkomen. Je kan vervolgens het laminaat nog in verschillende structuren leggen. Je kan het halfsteensverband, wildverband of kruisverband leggen. Wanneer je er, na het leggen, ook nog een vloerkleed overlegd krijgt het geheel nog een warmere uitstraling. Laat je goed voorlichten wat je het beste kunt gebruiken ook als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt.

You Might Also Like