Inrichting

Hoeveel kost het om een woning in te richten en hoe financier ik dit?

7 maart 2018

Hoera, je hebt een nieuw huis gevonden! Een nieuwe plek waar je je thuis van kunt maken, maar helaas moet daar eerst nog het een en ander voor gebeuren. Muren die wel een likje verf kunnen gebruiken, de vloer die nog gelegd moet worden, het vullen van het huis met leuke meubels en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het huis is gekocht, maar daarmee ben je er nog niet qua kosten. De hypotheek is rond, maar hoe ga je de rest financieren? Veel mensen vinden het lastig in te schatten wat het kost om een huis in te richten. Lees snel verder als dit voor jou herkenbaar is.

Een kostenplaatje voor de vloer en de wanden
Natuurlijk zijn de kosten voor het inrichten van je woning enorm afhankelijk van de grootte van de woning en van je smaak, daarom benoemen we hier de gemiddelde kosten. Bepaal voor jezelf wat je wel en niet nodig hebt en of jouw kosten hoger of juist lager uit zullen vallen.
1) Vloer: een vloer van hout, tegels, laminaat of vloerbedekking? Het is slim om een gemiddelde prijs van €30 per m² te rekenen. Als je dus 100m² vloer moet bedekken, kost dat je al snel €3.000.
2) Wanden: voor de wanden moet je ongeveer €7 per m² berekenen, waardoor je bij een woning van 100m² op gemiddeld €700 zit.

En dan nog de inboedel
1) Meubels: een leeg huis zonder meubels, dat wil je natuurlijk niet. Een kast, bank, tafel en bed zijn dan ook geen overbodige luxe. Afhankelijk van je wensenlijstje moet je hierbij al snel rekening houden met een bedrag van €9.000 tot €13.000. Meubels zijn nou eenmaal duur helaas.
2) Raambekleding: iets voor de ramen hangen zorgt niet alleen voor de nodige sfeer, maar heeft ook een isolerende werking. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van hoeveel ramen je hebt, maar het is verstandig om gemiddeld €40 per raam te rekenen.
3) Verlichting: in elke ruimte heb je één of meerdere lampen nodig. De slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer, noem maar op. Gemiddeld heb je in een huis 15 lampen nodig. Uiteraard heb je niet 15 hippe lampen nodig, maar in ieder geval in de woonkamer waarschijnlijk wel. Reken voor de verlichting ongeveer €1.000 tot €1.500.

Hoeveel kan ik lenen?
Natuurlijk kun je het allemaal zo duur maken als je zelf wilt. Heb jij niet meer veel geld over, maar wil je toch graag die droominrichting aanschaffen? Het is mogelijk om geld te lenen. Stel jezelf de vraag: hoeveel kan ik lenen? Bij de bank kunnen ze je daar gegarandeerd antwoord op geven. Een andere mogelijkheid is dat je zoveel mogelijk geld spaart. Het moment dat je een huis gaat kopen (of huren) weet je vaak wel maanden of zelfs jaren van tevoren. Je bent al plannen aan het maken en de woningmarkt rond aan het struinen. Het is verstandig om vanaf dat moment direct een spaarpotje op te gaan bouwen. Op die manier kun jij de spullen kopen die jij wilt!

You Might Also Like