Elektra, Kamers

Zo stel je een verlichtingsplan op

9 mei 2016

Om optimaal gebruik van verlichting in een woning te maken kan men het beste een verlichtingsplan opstellen. Hiermee kan van tevoren bepaald worden wat de beste manier is om het licht door een woning te verdelen. Dit is namelijk niet zo makkelijk als het lijkt. In iedere kamer van een huis vinden verschillende activiteiten plaats en wordt hierdoor het doel van de verlichting anders. Door een verlichtingsplan op te stellen zorg je ervoor dat het licht op een zo optimaal mogelijke manier gebruikt wordt.

Activiteiten in kaart brengen

De eerste stap in het opstellen van een verlichtingsplan is het in kaart brengen van de activiteiten die plaatsvinden in een kamer. Hierdoor weten we wat voor soort verlichting op verschillende plekken in een kamer nodig is. Dit kan bijvoorbeeld taakverlichting zijn, maar ook sfeerverlichting.

Plattegrond maken van de kamer

De volgende stap is het maken van een plattegrond van de kamer. Hierop wordt de inrichting van de kamer vermeld en de verschillende activiteiten die in delen van de kamer plaatsvinden. Vermeldt ook waar de aansluitingen van de verlichting zich bevindt. Dit kan eventueel later nog veranderd worden wanneer dit noodzakelijk is.

Met cirkels het verlichtingsplan opstellen

Op de plattegrond waar de aansluitingen van de verlichting en de verschillende activiteiten op staan vermeld zet je vervolgens met cirkels uiteen welke oppervlaktes met een verlichtingsbron verlicht moeten worden. Aan de hand van de activiteiten weet je welke soort verlichting hier vereist is. De elektriciteitsaansluitingen kunnen wanneer nodig nog enkele meters verplaatst worden.

You Might Also Like