Inrichting

Hoelang gaan jouw spullen mee?

23 december 2021

In deze blogpost bespreken we de levensduur van je spullen. Vervang je voortdurend je kleding? Heb je het gevoel dat alles kapot gaat meteen nadat je het hebt gekocht? We geven je een paar tips om ervoor te zorgen dat je spullen langer meegaan, zodat je minder tijd en geld hoeft te besteden aan vervanging!

Goedkoop is duurkoop

Ten eerste, wees een bewuste consument. Ken je dat gezegde “goedkoop is duurkoop? Dit is zeker waar als het gaat om het kopen van duurzame artikelen! Als je meer geld uitgeeft aan een item, probeer dan de hoogst haalbare kwaliteit versie van dat product te krijgen – dit betekent dat je gaat voor dingen gemaakt van hoogwaardige materialen in plaats van zwakke \(en vaak) milieubelastende materialen. Als u naar een goedkope namaakversie van een product kijkt, is er waarschijnlijk een reden waarom het minder kost – meestal omdat de gebruikte materialen van mindere kwaliteit zijn en niet zo lang meegaan!

Eigenlijk geldt dit voor allerlei soorten producten. Van goedkope producten als kabeltjes voor apparatuur tot duurdere producten als televisies en zelfs je keuken. Het is altijd verstandig om na te denken over wat er precies kapot zou kunnen gaan aan een product. Zo kun je zelf ook bedenken dat een technisch product van een paar euro weliswaar goedkoop is, maar ook is dit product complex. Er zitten veel minuscule onderdelen in het product, welke stuk voor stuk kapot kunnen gaan. In die zin is het vrijwel altijd verstandig iets meer te investeren wanneer het gaat om dit soort producten.

Kan er dan niets meer goedkoop? Zeker wel. Spullen keukengerei, borden, kopjes en bestek gaan in veel gevallen net zo snel kapot als goedkopere varianten. Wel is het verstandig te na te gaan in hoeverre het product duurzaam is vervaardigd. In veel gevallen kan er namelijk sprake zijn van milieubelastende productie processen of grondstoffen. Of nog erger; er kan sprake zijn van persoons uitbuiting. Het is in die zin nooit verkeerd om even na te denken voor je tot aankoop overgaat. Wanneer je eenmaal research hebt gedaan kun je hier vaak meerdere jaren mee vooruit.

Hoe zit dat met duurdere producten?

Wat betreft duurdere producten zijn er ook verschillende categorieën. Natuurlijk heb je ook hier technische producten als een motor of een televisie. Ook heb je producten als een keuken of sierbestrating. Beiden zijn dit  vaak investeringen voor jaren. Toch is de complexiiteit zeer uiteenliggend. Een keuken heeft bijvoorbeeld over het algemeen een framewerk wat niet erg heeft te lijden. Daarentegen zijn scharnieren en deuren juist weer wel kwetsbaarder gezien het vele gebruik.

Een auto of televisie zijn voornamelijk complex in verband met het technische gedeelte. Nu is het tegenwoordig zo dat er vaak verschillende merken door dezelfde leverancier worden geleverd. Het is verstandig om onderzoek te doen naar de afkomst en recensies per leverancier om een langere levensduur te realiseren.

You Might Also Like