Er zijn tegenwoordig veel ruimtes die aan een huis zijn aangebouwd. Vaak hoor je de klacht, dat er te weinig lichtinval in een dergelijke aanbouw is. Dat kan men verhelpen door in de aanbouw een extra raam of deur met veel glas te plaatsen. Dat is mogelijkheid maar over het algemeen geen goedkope. Je moet namelijk meerdere vaklui in dienst nemen om alles voor elkaar te krijgen.
Lichtinval
Je kan beter, als de aanbouw voorzien is van een plat dak, de lichtinval van boven laten komen. Dat kan men bereiken door op het plat dat een lichtkoepel monteren. Zo’n lichtkoepel zal al een enorme verbetering zijn voor de lichtinval. Wil je dat optimaal benutten, dan kan je overgaan tot het plaatsen van een lichtstraat of misschien zelfs twee.
Lichtstraat
Een lichtstraat van Niek Roos is in principe niets anders dan een platte rechthoekige lichtkoepel. Wanneer een lichtkoepel de maat heeft van bijvoorbeeld 60×60 cm kan een lichtstraat de maat hebben van 60×240 cm. Dat geeft en grote lichtinval. Het is verstandig, als je een lichtstraat wilt hebben, dat laten plaatsen door de firma waar je hem gekocht hebt. Wanneer er dan achteraf problemen zijn, bijvoorbeeld een lekkage, dan kan men aanspraak op de firma maken die hem geplaatst heeft. Zij zullen in de garantieperiode alles op moeten lossen.
De opbouw
De ombouw van een lichtstraat kan van staal, aluminium of zelfs hout zijn. Het beste is het om aluminium voor de ombouw te gebruiken. Dat is onderhoudsvrij. Voor het doorzichtig deel kan men glas, polycarbonaat of acrylaat gebruiken. Vaak heeft glas de voorkeur. Glas is goed isolerend en laat het licht goed door. Men zal vaak twee lagen glas gebruiken die voorzien zijn van een tussenruimte. De tussenruimte maakt men eerst luchtledig door er daarna een argongas in te spuiten. Dit is extra isolerend. De buitenste glaslaag voorziet men van een vuil werende laag terwijl men de binnenste extra versterkt. De binnenste laag moet voorkomen dat men er doorheen zou kunnen vallen. Lichtstraten worden tegenwoordig zeer vaak toegepast.