In en rondom huis

Laat je adviseren over het beste lichtplan en de verlichting voor je woning

20 februari 2019

Licht is van groot belang in het interieur van je woning en is daardoor een erg sfeerbepalend element. Toch kan het soms een hele taak zijn om goede verlichting te kiezen die op een juiste manier door de ruimte is verdeeld en een mooi geheel vormt. Een lichtplan kan enorm helpen bij de opzet van de verlichting in jouw huis. Door het maken van een lichtplan krijg je een duidelijk beeld hoe je ideeën in de praktijk werken. Ook zie je hierdoor waar eventuele aansluitingen moeten komen te zitten. Dit is van toepassing als je bezig bent met het bouwen van je huis. Bekijk hier een stappenplan om echt werk van je lichtplan te maken.

Zelf een lichtplan maken

Bij het maken van een lichtplan is het van belang dat je goed nadenkt wat de functie is van de ruimte. Als deze voor slapen of relaxen in gebruik is, is er minder fel licht nodig dan wanneer deze in gebruik is om te werken of te studeren. Naast de functie van het licht is het ook belangrijk om te weten welke sfeer je wilt dat de woning uitstraalt. Op de website van Lamplord kun je veel inspiratie opdoen over verschillende lampen en bijbehorende accessoires om je woning mee te verlichten.
Bij het maken van een lichtplan zijn er een aantal soorten verlichting waarmee je  rekening dient te houden.

Soorten verlichting

Allereerst is dat de algemene verlichting, de zogenaamde basisverlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat er voldoende licht in de gehele ruimte is en daarmee zorgt dit ook goed voor een verdeling door de ruimte. Daarnaast moet je kijken naar functionele verlichting, de werkverlichting. Denk hierbij aan lampen die nodig zijn bij een bureau, of een leeslamp bij een bank of stoel.
Naast deze twee soorten van verlichting zijn er nog meer varianten: de accentverlichting om bepaalde voorwerpen of plekken in de woning meer uit te lichten en de decoratieve verlichting om extra sfeer in de ruimte te creëren. Tot slot kun je de verlichting die je hebt nog op diverse manieren aanpassen met bijvoorbeeld lamp onderdelen om het nog meer sfeer te geven. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze strijkijzersnoeren. Strijkijzersnoeren zijn te gebruiken om bestaande snoeren te vervangen, voor reparaties, een lamp een nieuwe look geven of meer kleur in je woning te brengen.

Advies over het lichtplan

Als je zelf niet goed weet hoe je je woning het best kunt verlichten of als je meer inspiratie nodig hebt om een goed lichtplan samen te stellen, kan het een goed idee zijn om advies te vragen bij bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Op internet zijn op de websites van verschillende bedrijven veel tips te vinden over het samenstellen van een lichtplan en aandachtspunten waaraan je moet denken. Ook kun je natuurlijk naar een lichtzaak toe gaan en daar precies je vragen voorleggen over wat de mogelijkheden zijn voor de verlichting in jouw woning.

You Might Also Like