In de tuin, Uncategorized

Herfstkleuren in de tuin

9 oktober 2017

Denk je aan de herfst, dan denk je aan rode, gele en oranje blaadjes aan de bomen. Maar er zijn ook genoeg heesters met verkleurend herfstblad!

Heesters zijn struiken, ze hebben houtige stelen en je ziet ze het hele jaar. Vaste planten, tenminste de meeste, verdwijnen in de winter onder de grond om pas in het voorjaar weer groen uit te lopen. Juist omdat struiken altijd te zien zijn is het een goed idee om een paar mooie blikvangers in de tuin te zetten.

Hagen worden gevormd door heesters, daarmee maak je bijvoorbeeld het raamwerk van je tuin. Door op een aantal zichtlijnen wintergroene struiken te planten heb je in de kale wintermaanden iets groens om naar te kijken. Daarnaast zijn struiken die bijvoorbeeld mooi verkleuren of bessen dragen een aanwinst in elke tuin! Kies bijvoorbeeld voor:

  1. Japanse esdoorn (Acer palamatum): met hun diep ingesneden bladeren eigenlijk het hele jaar prachtig. Het blad van deze heester verkleurt naar allerlei tinten geel, oranje en dieprood.
  2. Sneeuwbal (Viburnum): Gelderse roos (Viburnum opulus) en sneeuwbal (Viburnum tinus) zijn goede keuzes als u kleur wilt van blad of bessen in het najaar.
  3. Rozen: veel rozen bloeien door tot aan de eerste nachtvorst. Botanische en rambler rozen geven bottels.
  4. Kornoelje (Cornus): niet alleen mooi om zijn herfstkleuren maar ook om zijn fel gekleurde takken in de wintermaanden. Bijvoorbeeld geel of rood.
  5. Krentenboompje (Amelanchier lamarckii): een natuurlijke struik die een mooie herfsttooi heeft en ook nog eens bloesem in het voorjaar en bessen in de zomer, waar vogels dol op zijn.
  6. Hemelse bamboe (Nandina): een klein struikje dat niet al te hoog wordt. Hoe kouder, hoe roder het blad. De Nederlandse naam is dan wel bamboe, maar toch behoort hij tot een andere plantenfamilie en woekert dus niet.

Ook mooi in het najaar zijn de struiken Leucothoe en appelbes.

You Might Also Like