Verhuizen

Een huis gekocht; en nu?

16 april 2020

Je bod op een huis is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Maar hoe nu verder…? Wij leggen de vervolg stappen uit!

De koopakte tekenen

Nadat je bod op een huis is geaccepteerd, is het tijd om de koopakte te ondertekenen. Dit wordt ook wel het “voorlopige koopcontract” genoemd. Dit is een document waarin de verkopende partij en kopende partij afspraken betreft de woning in vast leggen. Deze is “voorlopig’ omdat er nog geen ontbindende voorwaarden in opgenomen kunnen worden. Wel heeft de koper na het tekenen 3 dagen bedenktijd waarin hij/zij de koopakte kan ontbinden. Wanneer de kopende en verkopende partij allebei de akte hebben ondertekend, wordt deze door de makelaar naar de notaris gestuurd. Daar wordt een akte van levering opgesteld. 

Een hypotheek afsluiten

Nadat de koopakte officieel getekend is, is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Hiervoor dien je een hypotheekadviseur te zoeken. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat je een hypotheek met een lage rente en gunstige voorwaarden vindt. Daarom vindt er meestal eerst een kennismakingsgesprek plaats. Hierin wordt onder andere je situatie besproken. Vervolgens vindt er een adviesgesprek plaats. Hieruit volgt een renteaanbod, en tot slot een definitieve hypotheekofferte. Wanneer je deze accepteert, dient deze bij de notaris ondertekend te worden en is het hypotheekproces afgerond.

Een bouwkundige keuring uit laten voeren

Het is verstandig om vervolgens een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo krijg je een beter beeld van verborgen gebreken van het huis. Deze keuring kun je uit laten voeren door een bouwkundig adviesbureau. 

De woning taxeren

Bij het verkrijgen van een hypotheek, wil de geldverstrekker zekerheid hebben betreft de waarde van het huis. Daarom is een taxatie verplicht. Een onafhankelijke taxateur bepaald hierbij de waarde volgens bepaalde richtlijnen. 

Naar de Notaris voor de overdracht!

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt afgerond, is het tijd voor de overdracht. Hiervoor dien je de leveringsakte te tekenen bij de notaris. 

Je oude huis verkopen

Als je eindelijk officieel eigenaar bent van je nieuwe huis, is het tijd voor de laatste stap: je oude huis verkopen! Je wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk doen. Bij vastgoed makelaars kun je daarom snel je huis verkopen in Bergen op Zoom en omstreken!

You Might Also Like