Huis, Inrichting, Kozijnen

De verschillende soorten zonwering

31 mei 2018

Tegenwoordig is zonwering verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en vormen. Ook bij Senft is er een groot aanbod aan zonwering. Hierdoor kan het maken van een keuze soms lastig worden. Zonwering heeft verschillende functies. Buiten dat zonwering een stijlvolle optie is om zonlicht tegen te houden draagt het ook bij aan een betere isolatie. Tenslotte is een heel groot voordeel van zonwering dat dit bijdraagt aan je privacy.

Is je zonwering defect? Klik hier en laat je zonwering voordelig en vakkundig repareren door een specialist bij jou in de buurt.

Buitenzonwering

Er zijn verschillende soorten zonwering. Maar het is meestal zo dat je deze kan indelen in twee typen. namelijk binnen- en buitenzonwering. Buitenzonwering is ook op te delen in drie categorieën. Namelijk markiezen, rolluiken, screens en buitenjaloezieën. Markiezen is een vorm van zonneschermen. Een markies is dus eigenlijk een zonnescherm met een ronde vorm. Toch worden markiezen en uitvalschermen wel onderscheiden. Daarnaast zijn er dus ook rolluiken. Rolluiken zijn de bekendste vorm van zonwering. Hierbij wordt er een verticaal luik voor het raam of de deur geplaatst. Vaak kun je deze of handmatig of elektrisch naar beneden of boven laten rollen. Ook voorzetrolluiken en inbouwrolluiken worden onderscheiden. Ook is er nog een vorm buitenzonwering en dat zijn screens. Een screen is vergelijkbaar met een elektrisch te verstellen rolluik. Wel is het zo dat er bij screens gebruik wordt gemaakt van een stoffen doek terwijl ee rolluik vaak van hout of kunststof materiaal gemaakt is. Tenslotte zijn er nog buitenjaloezieen dit is eigenlijk hetzelfde als jaloezieën maar dan speciaal gemaakt zodat deze bestendig zijn tegen de weersomstandigheden buiten.

Binnenzonwering

Binnenzonwering bestaat vooral uit zonwerende raamdecoratie. Over het algemeen wordt binnenzonwering in  vier vormen onderscheiden. Dit zijn gordijnen, lamellen, jaloezieën en shutters. Lamellen worden ook wel verticale jaloezieën genoemd. Lamellen zijn verticaal hangende stroken die van verschillende soorten materialen gemaakt kunnen zijn. Lamellen kun je vaak handmatig bedienen maar tegenwoordig zie je ook steeds meer lamellen die een elektrische bediening hebben. Jaloezieën lijken eigenlijk heel erg op lamellen. Het grote verschil tussen deze twee is alleen dat er bij een jaloezie verschillende stroken horizontaal hangen en aan elkaar zijn vastgemaakt terwijl bij lamellen de stroken verticaal hangen. Tenslotte zijn er dus ook nog shutters. Shutters zijn eigenlijk te omschrijven als luike die afgewerkt zijn met horizontale houten latten. Shutters worden daarom ook wel vaak lamellen genoemd. De opening tussen de verschillende latten is verstelbaar en hier kun je dus ook uiteindelijk de lichtinval mee regelen.

 

You Might Also Like