Inrichting

Het verschil tussen een bedrijfsmakelaar en een woningmakelaar

6 februari 2020

Wanneer we over een makelaar spreken, denken we al vaak aan iemand die mensen helpt bij het kopen en verkopen van een woning. Maar gaat het om het kopen of verkopen van commercieel vastgoed, dan wordt het een heel ander verhaal en komt de bedrijfsmakelaar om de hoek kijken. Er zijn echter meer verschillen tussen een woningmakelaar en een bedrijfsmakelaar. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Het verschil in objecten

Bij commercieel vastgoed kun je denken aan kantoren en winkelpanden, maar het kan ook om hotels gaan. Daarbij zijn andere aandachtspunten van belang dan bij de aan- en verkoop van woningen. Zo heb je andere verzekeringen nodig, krijg je te maken met andere wettelijke bepalingen en is het belangrijk om na te gaan of het pand dat je op het oog hebt gebruikt mag worden voor het soort bedrijfsactiviteiten die je wilt uitvoeren.

Emotie versus investering

Hoewel er bij de aankoop van een bedrijfspand in zekere zin emoties komen kijken, omdat het voor sommige ondernemers een droom is om een eigen bedrijfspand hebben, blijft het vooral een zakelijke investering die geld moet opleveren. Daarom wordt er gekeken naar factoren zoals bereikbaarheid, parkeergelegenheid en het aantal beschikbare werkplekken in het pand.

De aankoop van een woning is daarentegen een emotionele aankoop. Het gaat immers om de plek waar je in je vrije tijd verblijft. Je geniet er, je verwerkt er je verdriet en je komt er tot rust. Daarom kijk je naar factoren zoals een kindvriendelijke ligging, bereikbaarheid van scholen en winkels en groenvoorzieningen.

Het verschil in vakkennis

Om als bedrijfsmakelaar je werk goed uit te kunnen voeren, zul je onder andere verstand moeten hebben van bouwtechnische keuringen, bedrijfstaxaties, zakelijke verzekeringen, bestemmingsplannen en investeringsrisico’s.

Een woningmakelaar moet daarentegen verstand hebben van particuliere verzekeringen voor woningen, woningtaxaties en het opstellen van koopovereenkomsten voor particulieren woningen.

Het verschil in onderhandelingsfunctie

Hoewel zowel een woningmakelaar als een bedrijfsmakelaar moeten kunnen onderhandelen over de aan- en verkoopprijzen, heeft een bedrijfsmakelaar ook vakkennis nodig om met beleggers in zakelijk vastgoed tot het juiste aankoop of verkoopbedrag te komen. Kortom, wat zijn goede prijzen voor panden en welk rendement is er te verwachten? In tegenstelling tot de particuliere markt is het bij commercieel vastgoed immers van belang dat de investering een goed rendement oplevert.

Zelf makelaar worden

Gaat je interesse ernaar uit om woning- of bedrijfsmakelaar te worden, maar vind je het lastig om te bepalen welke van de twee beroepen het beste bij je past? Bedenk dat goed welke soort markt het beste bij jou als persoon past: de markt waarbij er veel emotie komt kijken (de particuliere markt) en je dus echt een mensen mens moet zijn of de markt waarbij de omgang heel zakelijk is. 

Je kunt namelijk wel over de juiste vakkennis beschikken, maar als de werkomgeving niet bij je persoonlijkheid aansluit, zul je je hoogstwaarschijnlijk niet prettig voelen. En dat is uiteindelijk wat het belangrijkste is in je werk: een prettige omgeving waarin jouw kwaliteiten tot hun recht kunnen komen.

You Might Also Like