Huis

Hoe moet ik een wandlamp ophangen?

5 februari 2020

Wil je de lichtopbrengst in je woning verhogen en blijf je liever van de plafondverlichting af? Dan kun je het beste naar de wandverlichting kijken. Heb je al een mooie plafondlamp of moet je het plafond openbreken om de verlichting aan te kunnen passen? Dan is het begrijpelijk dat je ook andere opties bekijkt. Een wandlamp is bovendien een erg fraaie toevoeging aan het interieur, waarmee je op subtiele wijze een extra touch aan je wand en sfeer in de kamer kunt geven. Lees in dit blog hoe je een wandlamp precies op kunt hangen en waar je deze het best kunt plaatsen.

 

Waar moet ik mijn wandlamp ophangen?

Voordat je een wandlamp kunt ophangen, moet je eerst bepalen waar je de lamp gaat ophangen. Probeer de lamp uit op verschillende plaatsen door deze tegen de muur te houden. Meestal heb je al een goed idee waar de lamp ongeveer moet komen, maar het is altijd slim om deze even ‘uit te proberen’. Misschien valt je iets op en wil je de lamp toch iets verder naar beneden of naar links hangen. Let er in ieder geval op dat niets met de lamp in aanraking kan komen. Je wilt niet dat gasten met hun hoofd tegen je wandlampen aanlopen en ook kasten en deuren moeten ongehinderd geopend kunnen worden. Heb je de ideale plek voor je wandlampen gevonden? Dan kun je beginnen met de installatie.

 

Hoe installeer ik de verlichting?

Zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is voordat je begint met het aansluiten van je wandlampen. Heb je al een aansluiting in de wand? Dat maakt het installeren een stuk eenvoudiger. Heb je deze nog niet en weet je niet hoe je dat zelf voor elkaar kunt krijgen? Dan is het beter om een elektricien in te schakelen die hier wel mee overweg kan. Je kunt een wandlamp ook via een stopcontact op het lichtnet aansluiten. Er zal dan wel een kabel zichtbaar blijven, maar daar kun je een creatieve oplossing voor bedenken. Volg de handleiding van jouw wandlamp om er zeker van te zijn dat je deze goed installeert.

 

Veiligheid voorop

Tijdens het installeren van je wandlampen moet de stroom op de betreffende groep volledig uitgeschakeld zijn. Gebruik een spanningszoeker om dit te controleren, ga nooit ergens vanuit! Gebruik een stevige trap of kruk om op te staan en vraag eventueel om hulp. Werkt de lamp niet? Vergeet dan niet om de stroom weer uit te schakelen voordat je aan de stroomdraden gaat zitten.

You Might Also Like