Huis

De ideale eethoek: wat is de ideale tafelhoogte

22 augustus 2018

De keuze voor een eiken eettafel is een keuze voor kwaliteit, een keuze voor duurzaamheid. Een eikenhouten eettafel gaat een leven mee. Dan loont het om de tijd te nemen om de juiste tafel uit te zoeken. Tafels99 wil je hier graag bij helpen. In dit artikel helpen we je alvast op weg.

Comfort aan de eettafel

Voor een prettige avondmaaltijd (of ontbijt) is het belangrijk dat je ontspannen kunt zitten. Een verkeerde houding kan voor lichamelijke klachten zorgen. Als je altijd wat voorovergebogen zit, kun je rugklachten krijgen. Aan de andere kant, als je altijd je schouders moet optrekken, kunnen je spieren vast komen te zitten.

Dat betekent dat de hoogte van het tafelblad afgestemd moet zijn op de eters. Natuurlijk is niet iedereen even lang, maar door handige combinaties van eetstoelen en eettafel kun je voor iedereen een comfortabele eethouding vinden.

Ideale hoogte

Misschien is het je weleens opgevallen dat oude eettafels altijd net even te laag lijken te zijn. Dat kan kloppen, want de gemiddelde Europeaan is tegenwoordig een stuk langer dan een paar eeuwen geleden. Vooral Nederlanders zijn bekend om hun lange lichaamslengte. Voor de meeste Nederlanders is een tafelhoogte van 76-79 centimeter ideaal. Hoewel, voor mensen die 190 centimeter of langer zijn is 80 centimeter meer geschikt.

De ideale hoogte van je eiken eettafel is dus afhankelijk van de samenstelling van je huishouden. Wie gaan er vaak aan deze tafel zitten eten?  Let daarbij vooral op de volwassenen. Heb je kinderen? Kijk dan eens naar hun groeiontwikkeling. Vaak kan daaruit een verwachtte lengte op 18 jarige leeftijd worden afgeleid.

Vergeet de stoelen niet

Wanneer je een nieuwe eettafel koopt, kijk je ook gelijk naar de stoelen.  Voor een prettige eethouding wil je dat je de arm ontspannen op het tafelblad kunt leggen, zonder schouders op te halen. Korte mensen zullen dan ook liever een wat hogere stoel hebben, terwijl langere mensen misschien een iets lagere stoel willen. Denk ook na over de vraag of je armleuningen wil. Het ziet er erg verzorgd  uit wanneer je allemaal gelijke stoelen hebt die netjes precies met de armleuning onder de tafel passen, maar zit het ook lekker? Onze tip: comfort is belangrijker dan het oog.

Probeer je eikenhouten eettafel uit

Begint het je te duizelen? Kom dan gewoon eens proefzitten aan de vele eiken eettafels in de showroom van Tafels99 in Zevenaar.

 

You Might Also Like