Energie besparen

Infraroodverwarming het beste alternatief

21 augustus 2018

Het aanleggen van een verwarmingsinstallatie bij een nieuwe ruimte is een grote klus waar heel wat werk bij komt kijken. Het beste alternatief? Infraroodpanelen! Mobiel, elektrisch en duurzaam.

Toepassing

Wanneer ruimten nog niet voorzien zijn van een verwarming maar je wilt dit wel verwarmen dan moet er een hoop gebeuren als je een traditionele radiator wilt installeren. Hierbij moet er beschikbaarheid zijn van warmwaterleidingen naar de ruimte toe.

Met mobiele elektrische verwarmingselementen heb je dit probleem niet. Hierbij kun je denken aan terrasverwarmers, verwarmingsventilatoren en infraroodpanelen. En vooral dat laatste is overal toe te passen en geschikt voor elke ruimte en is ook nog eens duurzaam in gebruik. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in je schuur, tuinhuis en zolderkamer gemakkelijk de ruimte verwarmen.

Warmte

De manier waarop infrarood panelen verwarming verwarmd is gebaseerd op stralingswarmte in plaats van luchtverwarming wat normale radiatoren doen. De stralingen die de infraroodpanelen maken verwarmen objecten die de stralen bereiken. Wanneer deze verwarmd worden geven deze weer warmte af aan de omgeving

De straling kun je vergelijken met zonnestraling, uiteraard zonder de UV en is een direct eenrichtingsverkeer in de richt waarop het paneel is geplaatst. Hierdoor krijg je ook als voordeel dat de luchtcirculatie niet wordt beïnvloed en hiermee stofverplaatsing vermindert.

Een groot voordeel is ook het comfort wat infrarood verwarmen met zich meebrengt. Het voelt ten eerste ook echt aan als natuurlijke zon verwarming omdat je bestraald wordt net zoals bij zonlicht.

Een ander voordeel is dat het gebruiken van infraroodverwarming duurzaam is wat stoken niet is. Het heeft daarmee ook veel meer rendement op de energierekening en is efficiënter en verwarmt sneller in gebruik dan warm water radiatoren.

Alle voordelen nog eens op een rijtje:

  • duurzaam
  • geld besparend
  • snel manier van verwarmen
  • geen warmteverlies
  • natuurlijk verwarming gevoel

Om een goed idee te krijgen wat je met infrarood panelen verwarming kunt besparen is hier een voorbeeld van energiekosten aan verwarming:

Infrarood panelen + warmtepompboiler in zeer goed geïsoleerd huis

Aanschaf Stroomkosten per jaar* Stroomverbruik per jaar
IR-panelen hele woning € 4.000 € 900 4.300 kWh
Warmtepompboiler € 4.700 € 260 1.200 kWh
Totaal € 8.700 € 1.160 5.500 kWh

 

Volledige warmtepomp in zeer goed geïsoleerd huis

Aanschaf** Stroomkosten per jaar* Stroomverbruik per jaar
Volledige warmtepomp (bron: buitenlucht) € 10.500 € 500 2.300 kWh
Eventueel: lage temperatuur radiatoren € 2.500
Totaal € 13.000 € 500 2.300 kWh

* Stroomprijs 21 cent per kWh (prijspeil 2018)

** Prijs warmtepomp exclusief subsidie (tot € 2.500)

Bron: www.milieucentraal.nl

You Might Also Like