Energie besparen

Trends in elektrische kachels en haarden

8 juli 2019

Haarden en kachels staan voor warmte en gezelligheid. Met het hele gezin lekker warm en comfortabel genieten van een heerlijk haardvuurtje. Het vuurtje vermaakt je de hele avond. Als je de tv niet aanzet en alleen maar kijkt naar het flikkerende vuurtje ben je ook al geboeid.

Het heeft iets magisch. Haarden en kachels zijn tegenwoordig dan ook nog steeds populair. Ze staan voor gezelligheid en het doorbrengen van tijd met familie en vrienden. Er zijn een aantal trends voor het interieur van tegenwoordig waarin de elektrische kachel steeds meer terugkomt.

Techniek

De technologische ontwikkelingen van elektrische kachels zijn enorm vooruitgegaan de afgelopen jaar. De verbrandingstechnieken en de luchtsystemen zijn flink verbeterd. Daarnaast is het mogelijk om kachels en haarden te gebruiken naast een warmtepomp. Dit maak het ook nog eens een duurzame oplossing. De warmtepomp levert dan de basisverwarming terwijl er een kleine ruimte verwarmt kan worden met behulp van de haard of de kachel.
Dat scheelt weer energiekosten terwijl je toch geniet van een sfeervolle en warme woonkamer.

Ook is er meer vraag naar duurzame oplossingen. Door een open haard verdwijnt de warmt door de luchtkanalen naar buiten. Op het moment dat de haard niet brandt verlies je energie, er komt namelijk koude lucht van buiten door het luchtstelsel naar binnen. Bij een gesloten haard is er sprake van stralingswarmte en verlies je geen warmte door het luchtkanaal.

Onderdeel van het interieur
In veel huishoudens is een haard onderdeel van het interieur. In veel  nieuwbouwwoningen of bij een renovatie kiezen mensen een haard als onderdeel van de woonkamer. Het is niet meer nodig om de haard op een vaste plek te plaatsen. Tegenwoordig zijn hier vele mogelijkheden voor, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het tussen de zithoek en eettafel te plaatsen.

Het is zelfs mogelijk om dit te verwerken in een boekkant of wandmeubel. Voor de afwerking van de haard kan je kiezen uit verschillende materialen. Er kan gekozen worden voor natuursteen, hout, leer, opvallend behang of metaal. Een haard past daarom altijd bij de rest van je interieur.

Natuurlijke invloeden
Een andere opvallende trend is het gebruiken van natuurlijke invloeden in het interieur. Veel groene planten, rustige en natuurlijk kleuren en materialen zijn hier voorbeelden van. Bij deze elementen past natuurlijk een knapperend houtvuurtje. De nostalgie van een knapperend haard vuur kan niets overtreffen De warmte, de gezelligheid en de sfeer zijn prachtig in elke woonkamer.

Makkelijk te gebruiken
Veel apparaten kunnen we tegenwoordig met onze telefoon bedienen. Dat vergroot het gebruiksgemak enorm en hier beleven we veel plezier aan. Dit kan je ook doen met je eigen gashaard. Met je smartphone kan je nu de temperatuur van je vuurtje regelen of zet de haard uit met een simpele druk op de knop.

Een haardvuur is dan ook een geweldige manier om energie te besparen en is een aanwinst voor elke woning. 

 

Bron: Het Woongemak

You Might Also Like