Huis

Babymatras kiezen

8 juli 2019

Zeker als je voor het eerst mama of papa wordt, komt er ontzettend veel op je af. Je moet van alles aanschaffen en zorgen dat je natuurlijk niets vergeet! Heb je al nagedacht over de slaapplek van je baby? Dit moet uiteraard een veilige plek zijn, want je wilt niet dat jouw baby iets overkomt. Of je nu kiest voor een ledikant of een wieg, bij jou op de slaapkamer of in een eigen kamertje: veiligheid staat voorop en daar hoort ook een veilige babymatras bij. Maar hoe weer je nou wat een goede keuze is? Welk matras kun je het beste kiezen? Lees verder om daar achter te komen!

De juiste afmetingen

Voor baby’s kan het in het begin prettig zijn om in een wieg te slapen. Het is wat kleiner dan een ledikant, dus zorgt voor meer geborgenheid en veiligheid voor je baby, waardoor hij misschien lekkerder kan slapen dan in een groter bedje. Een rechthoekige wieg is meestal veertig bij tachtig centimeter groot. Zorg dat je een goed passende matras koopt! De matras mag niet te groot zijn, want dan gaat het waarschijnlijk bol staan en kan je kleintje naar de zijkant rollen. Te klein is echter ook gevaarlijk, omdat er dan ruimte ontstaat tussen de matras en de spijlen van de wieg. Je baby kan hier met bijvoorbeeld zijn vingers tussen raken en dat kan voor vervelende ongelukjes zorgen. In het geval van een ledikant geldt natuurlijk hetzelfde: de matras moet precies passen. Niet alleen de lengte en breedte, maar ook de dikte is van belang bij het kiezen van de juiste babymatras. Het wordt aangeraden een matras van ongeveer tien centimeter dikte te gebruiken.

Stevigheid

Een babymatras moet altijd stevig zijn. Dat kun je bij de aanschaf van een babymatras heel gemakkelijk zelf uittesten door je hand stevig op de matras te duwen. Haal je je hand weg en komt de matras gelijk weer omhoog in zijn oorspronkelijke vorm? Dan is de matras stevig genoeg. Indien het even duurt voordat de afdruk van je hand uit de matras is verdwenen, dan is de matras helaas te zacht voor je baby. Hij zal er dan namelijk licht inzakken en dat is gevaarlijk.

Cosleeper

Cosleepers zijn speciale bedjes die je naast je eigen bed kunt zetten, zodat je baby lekker dichtbij kan liggen. Deze bedjes kunnen gesloten zijn, maar je hebt ook cosleepers die geopend kunnen worden of permanent open zijn. In dat laatste geval is het belangrijk dat de babymatras in de cosleeper goed aansluit op je eigen matras. Om veilig samen te slapen met je baby moet je de open ruimte tussen de matrassen opvullen, bijvoorbeeld met een stukje schuimrubber. Deze kun je het beste aan de zijkant van de cosleeper plaatsen, zodat de matrassen dus naast elkaar liggen. Het stuk schuimrubber stop je samen met de babymatras onder een hoeslaken. Zorg er wel voor dat de matras van de cosleeper en je eigen matras precies even hoog zijn.

Bron: Woon-Landelijk.nl

You Might Also Like