Sfeer

Woningaanpassing voor rolstoel met een sfeervolle uitstraling

21 augustus 2018

Je zit in een rolstoel en moet je woning aanpassen met installaties die de huiselijke sfeer en uitstraling compleet ruïneren. Hoe behoud je de uitstraling van je huis en de sfeer van een goed ogende leefomgeving?

Mensen die hun woning moeten aanpassen voor rolstoelgebruik moeten aanpassingen maken die niet mooi ogen maar wel noodzakelijk zijn voor een zelfstandig leven in en rondom het huis. Hiervoor zijn er diverse aanpassingen die gemaakt kunnen worden:

  • drempel oprit aanleggen
  • huislift installeren
  • plateaulift installeren

Dit zijn over het algemeen groot ogende installaties die heel zichtbaar zijn. Maar toch zijn er systemen die dit minder opvallend maken. En de truc daarbij zit hem vooral in de onopvallendheid.

Huislift

De huislift neemt enorm veel ruimte in maar laat je wel met rolstoel en al verplaatsen naar een bovenliggende etage. Gek genoeg zijn veel gezinswoningen hiervoor geschikt waarbij een liftschacht gemaakt wordt vanuit de huiskamer naar de slaapkamer.

Een minder opvallend systeem is de zweeflift. Dit is een railsysteem dat aan het plafond is bevestigd en je met rolstoel en al op kan tillen en verplaatsen (ook naar andere etages).

Plateaulift

Een plateaulift kan redelijk gecamoufleerd wordt wanneer deze dezelfde stijl krijgt als de omgeving waarin deze is opgenomen maar dit is vaak alleen het geval bij design gebouwen die hier architectonisch al rekening mee houden.

Een minder opvallend liftsysteem is de hefplateau. Deze heeft hetzelfde simplistische uiterlijk als een traplift waarbij je een stoeltje uitklap. Bij de hefplateau klap je in dit geval het plateau uit. Eenmaal ingeklapt en buiten gebruik is deze bijna niet op te merken omdat deze weinig ruimte inneemt.

Een ander alternatief voor de plateaulift wat het minste opvalt is de flexstep lift. Wanneer een woning op de begane grond uit ongelijke vloerhoogten bestaat is hier een klein trappetje voor is aangelegd met 3 treden, dan is de flexstep lift hiervoor speciaal van toepassing. De flexstep lijkt dan ook precies op een trappetje van drie treden maar kan de treden induwen tot een geheel plateau. Hier kan je met de rolstoel op rijden en omhoog gelift worden.

Alhoewel het lastig blijft om je woning aan te moeten passen blijven de ontwikkelingen niet achter. Ook een gezond ogende leefomgeving is belangrijk en daarmee zijn de mogelijkheden voor aanpassingen in en rondom het huis voor een rolstoel ook steeds beter geworden.

You Might Also Like