Huis

Huis erven van ouders

24 september 2018

Het huis erven van ouders zorgt ervoor dat je een hele hoop dingen moet gaan regelen. Ook kun je tegen leuke dingen aanlopen maar ook zeker minder leuke dingen zoals schuld bijvoorbeeld. Wanneer je een huis erft zijn er meerdere mogelijkheden met het huis. Toch weten erfgenamen vaak niet goed waar zij recht op hebben waardoor er fricties binnen een familie kunnen ontstaan. In dit artikel vind je meer informatie over wanneer jij als erfgenaam een huis erft en wat je opties zijn.

Schuld

Wanneer jij als erfgenaam een huis erft is de kans aanwezig dat je komt te zitten met een hypotheek die nog openstaat. Wanneer je er voor kiest om dit huis te verkopen is dit niet zozeer een probleem maar het is wel een probleem als jij zelf in het huis wilt gaan wonen. Wanneer jij het huis verkoopt kun je de schuld in de verkoopprijs meenemen bijvoorbeeld. U kunt er echter ook gewoon voor kiezen om deze schuld met de opbrengst af te betalen.

Soms zijn schulden van de erfenis groter dan de waarde van de opbrengsten van de erfenis. Wanneer dit dreigt te gebeuren is het verstandig om een erfenis zoals een huis beneficiair te aanvaarden. Zo kunt u door de schuldeisers niet aansprakelijk worden gehouden door openstaande schulden van de erfenis. Wel is het zo dat de erfenis pas wordt ontvangen als de schuld wel is afbetaald.

Uitkopen

Het uitkopen van erfgenamen is een populaire keuze wanneer er een huis wordt geërfd. Zo kunt u het huis zelf houden en er mee doen wat u wilt. Voor het uitkopen zijn er wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kan bijvoorbeeld een openstaande hypotheek van de overleden beheerder niet klakkeloos worden overgenomen door de nieuwe bewoner. Ook moet het huis opnieuw getaxeerd worden voor een hypotheek maar ook voor de hoogte van het bedrag waarmee jij andere erfgenamen mee moet uitkopen.

You Might Also Like