Huis

Asbestinventarisatie laten uitvoeren

5 juli 2017

Het is algemeen bekend dat asbest ontzettend slecht is voor onze gezondheid. Niet voor niets doen gemeentes en de overheid er alles aan om dit materiaal op te sporten en de schade beperkt te houden. Daarom moet er tegenwoordig een inventarisatie uitgevoerd worden wanneer je een pand wilt slopen of wanneer je wilt renoveren. Dit is in het belang van de gezondheid van de bouwers, maar ook voor diegene die later het pand gaan bewonen. Maar wat houdt zo’n asbestinventarisatie nu precies in en waar vind je de geschikte personen om zo’n inventarisatie uit te voeren?

Wat gebeurt er tijdens een asbestinventarisatie?

Wanneer het pand dat je wilt renoveren of slopen voor 1994 is gebouwd dan is het verplicht om eerst asbestinventarisatie uit te laten alvorens je aan de slag gaat. Tijdens zo’n asbestinventarisatie gaat een specialist kijken naar de staat van het pand en wordt met behulp van een gestructureerde aanpak gekeken of er asbest aanwezig is in het pand. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op de aanwezigheid van golfplaten, schoolborden, dekvloeren, vensterbanken, dakleien en schoorstenen. Op deze plekken komt namelijk vaak asbest voor. Echter is het ook mogelijk dat er asbest wordt gevonden op minder voor de hand liggende plaatsen en daarom is het altijd noodzakelijk een specialist in te schakelen om zo de gezondheid te beschermen. Asbest kan met het blote oog namelijk niet gezien worden en daarom is er een specialist nodig die met speciale apparatuur gaat kijken of er asbest aanwezig is in het pand.

Waar vind je de juiste specialisten?

Een asbestinventarisatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en wordt ook wel risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) genoemd. In vrijwel iedere omgeving zijn een aantal bedrijven te vinden die gespecialiseerd zijn in asbestonderzoek. Samen met een specialist maak je vervolgens een plan voor de aanpak en bespreek je de eventuele gevolgen van zijn of haar bevindingen. Wanneer er namelijk asbest wordt gevonden dan moet hier met de renovatie of sloop rekening mee worden gehouden zodat het materiaal op een veilige manier verwijderd kan worden. Zo weet je zeker dat de veiligheid gewaarborgd blijft.

You Might Also Like