Uncategorized

Bouwkundige keuring: wat, wanneer en waarom?

17 november 2020
bouwkundige keuring

Van plan om een bestaand huis te kopen? Dan is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring een verstandige keuze. Toch kiest slechts een derde van de mensen ervoor om een bouwkundig specialist in te schakelen. Hartstikke zonde, want een bouwkundige inspectie van de woning geeft je meer zekerheid over de huidige staat. Lees in dit artikel alles over het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Wat is een bouwkundige keuring eigenlijk?

De meeste mensen hebben weleens gehoord van een bouwkundige keuring. Zo’n keuring is een onafhankelijke inspectie van een bestaande woning. Tijdens deze inspectie door een bouwkundige wordt de bouwkundige staat van de woning in kaart gebracht. Is er sprake van gebreken of achterstallig onderhoud? Dan worden de benodigde kosten om het huis in redelijke staat te brengen benoemd in de kostenraming. De kostenraming bestaat uit: directe kosten, korte termijn kosten en kosten om de woning te verbeteren. Zo weet je bij aankoop van een woning precies waar je financieel de komende jaren op moet rekenen. Je kan beter één keer een specialist als Huiskeur betalen voor een bouwkundige keuring, dan achteraf te maken krijgen met onverwachte financiële verrassingen.

Waarom een bouwkundige keuring?

Zoals hierboven uitgelegd laat je de keuring uitvoeren om precies te weten wat je koopt. Na de bouwkundige keuring ontvang je een rapport met daarin alle bevindingen van de inspectie. Een bouwkundig rapport geeft inzicht in de huidige staat van de woning. Daarnaast krijg je ook inzicht in de eventuele kosten voor gebreken of woningverbetering.

Als blijkt uit de bouwkundige inspectie dat de woning meer onderhoud nodig heeft dan gedacht, dan hoeft dat niet meteen te betekenen dat je de woning niet koopt. Zo kunnen de bevindingen ook meegenomen worden in het bepalen van de hoogte van je bod.

Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is in de meeste situaties een verstandige keuze. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan nooit kwaad. Vanaf de oplevering heeft een woning onderhoud nodig. Dit betekent dat ook een relatief nieuwe woning slecht onderhouden kan zijn. Echter geldt over het algemeen wel: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op achterstallig onderhoud en verborgen gebreken. Als vuistregel wordt gebruikt: is een woning gebouwd vóór 1990? Dan is het verstandig om extra goed op te letten!

You Might Also Like