Huis

Beste tips bij aanschaf van een mobiele airco

7 juli 2021

Toe aan verkoeling? Dan kan een mobiele airco een goede oplossing zijn. Maar waar moet een mobiele airco aan voldoen en waarop kun je letten. Er zijn namelijk veel verschillende soorten airconditioning te koop. Gelukkig hebben wij handige tips voor het vinden van de best geteste mobiele airco van dit moment!

Maar voor je er alles over te weten komt en de beste tips krijgt even wat anders. Namelijk een antwoord op de vraag of een mobiele airco zonder slang een goede keuze is. Het antwoord op die vraag is nee. Een mobiele airco moet nu eenmaal het vocht kwijt kunnen, daarvoor is een afvoerslang nodig. Er zijn wel mooie oplossingen om de slang via een raam of deur naar buiten te wenden. Zonder dat daardoor veel warmte naar binnen komt.

Er zijn een aantal punten waarop je een airco kunt aanschaffen. Dit is in eerste instantie de prijs, het vermogen en geluidsniveau. Maar je kunt ook aan de vele verschillende koel programma’s denken. Om de beste koop te vinden adviseren wij om een kijkje te nemen op BesteKoopwijzer. Maar ik zou zeggen, lees ook de tips hieronder om de beste mobiele airco te vinden.

Hoeveel kost een mobiele airco

Er zijn veel goedkope mobiele airco’s te koop. Waarbij de prijs indirect verbonden is aan de andere factoren als het vermogen, geluidniveau en de programma’s die je kunt kiezen. Hoe goedkoper een mobiele airco doorgaans is hoe minder je op de andere punten mag verwachten of te kiezen hebt. Het is goed om daar rekening mee te houden tijdens je zoektocht. Wat overigens weinig verteld over hoe goed of effectief een airco uiteindelijk zal zijn.

Kies het juiste vermogen van een airco

Het vermogen bij een mobiele airco wordt aangeduid in BTU. Dit staat in verhouding met de ruimte die gekoeld moet worden. Hoe groter de kamer is hoe meer vermogen je nodig hebt om de ruimte daadwerkelijk (effectief) te koelen. Kies dus altijd een airco die het vermogen heeft om de gewenste ruimte te kunnen koelen. De inhoud van een ruimte verteld dus veel over hoeveel vermogen in BTU een mobiele airco nodig heeft.

Het is dus absoluut de moeite waard om te weten waar de mobiele airco gebruikt zal worden en hoe groot de ruimte is. Waarbij je voor 1m3 circa 136 BTU nodig hebt. Een woonkamer van circa 65 m3 vraagt dus om (65m3 x 136 BTU) 8840 BTU.

Gelukkig staat het vermogen bij veel mobiele airco’s ook aangegeven in vierkante meters van een ruimte. Waarbij je dus direct meer inzicht krijgt in hoeveel vermogen je nodig hebt.

Weet hoeveel geluid een mobiele airco maakt

Het geluidniveau van een mobiele airco kan behoorlijk oplopen. Soms tot meer dan 70 decibel. Dat wil je natuurlijk niet op je slaapkamer hebben staan. Dat maakt het goed om ook op het geluidniveau te letten voor je aankoop. Er zijn namelijk veel airco’s te koop die echt fluisterstil zijn met minder dan 55 decibel. Daar kun je dus makkelijker bij in slaap vallen.

Voor een woonkamer of thuiswerkplek is het geluidsniveau minder belangrijk. Hoewel ik mij goed kan voorstellen dat een voortdurend blaasgeluid van de motor je behoorlijk kan gaan hinderen. 

Let op het energielabel van een mobiele airco

Een mobiele airco zal in alle gevallen veel energie gebruiken. Maar in vergelijking met een aantal airco’s zit er wel degelijk veel verschil in en zullen er een aantal zijn die wel efficiënter werken. De energiezuinige airco’s hebben dus een hogere opbrengst als je deze vergelijkt met verbruik. 

Als je een energiezuinig airco wilt kiezen is het dus verstandig om naar het energielabel te kijken. Kies bij voorkeur een A of A+ energielabel. Maar weet ook dat de energie die een airconditioning nodig heeft voor een groot deel afhankelijk is van het temperatuurverschil tussen de ruimte en wat jij wilt bereiken. Hoe groter het verschil, hoe meer energie er voor het koelen van een ruimte nodig is.

You Might Also Like