Huis

Hybride warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?

11 oktober 2021

Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater of aarde) en zet deze energie met een hoog rendement om in energie voor het verwarmen (of koelen) van je woning en het verwarmen van tapwater. Het is één van de mogelijkheden om je huis gasloos te verwarmen. Maar wat als je cv-ketel nog goed is? Dan haalt het nog niet uit om over te stappen naar een warmtepomp om gasloos te verwarmen. Daarvoor is een hybride warmtepomp een ideale oplossing. Maar wat is een hybride warmtepomp? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen kan werken met je cv-ketel. Je combineert deze hybride warmtepomp samen met je cv-ketel in één installatie. Vervolgens zorgt de warmtepomp in deze combinatie voor het verwarmen en koelen van je huis en alleen bij piekbelasting schakelt de cv-ketel in. Daarnaast zorgt de cv-ketel ook voor het verwarmen van water voor je keuken en je badkamer. 

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Omdat de hybride warmtepomp kan samenwerken met je cv-ketel is het een ideale oplossing als je cv-ketel nog goed is maar je toch al wilt besparen op je gasverbruik. Het is eigenlijk de ideale tussenstap naar volledig gasloos verwarmen. Het zorgt voor een besparing op je energierekening, maar daarnaast beperk je met een hybride warmtepomp ook de uitstoot van CO2 omdat je minder gas verbruikt dan wanneer je alleen een cv-ketel gebruikt.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Hoe een hybride warmtepomp werkt, is afhankelijk van het type warmtepomp. Dit kan bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp zijn die energie uit de buitenlucht haalt en dit via de condensor afgeeft aan de installatie of een ventilatielucht/water warmtepomp die de energie uit ventilatielucht terugwint. De gekoppelde cv-ketel springt alleen bij wanneer er sprake is van een piekbelasting en deze zorgt ook voor het verwarmen van water.

Of een hybride warmtepomp een goede oplossing is voor jouw woning hangt af van verschillende factoren. Neem contact op met een installateur om je te laten voorzien van een goed advies.

You Might Also Like