In de tuin

Uw woonruimte uitbreiden met een terrasoverkapping

4 juni 2021

Staat u op het punt van gezinsuitbreiding, moet u ineens veel thuiswerken of heeft u al lang plannen om uw woonruimte uit te breiden? Wellicht heeft u al een offerte opgevraagd voor een aan- of opbouw aan uw vaste woning en weet u dat hier hoge kosten mee gepaard gaan. Wat dacht u van een buitenverblijf, ook wel overkapping of terrasoverkapping genoemd. Een houten gebouw in uw tuin als alternatief voor een verbouwing, kan op vele fronten voordelen bieden. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden en voordelen van een houten overkapping als alternatief voor een verbouwing van je huis.

Multifunctionele ruimte

Een terrasoverkapping kan zeer veelzijdig zijn. Wanneer u een overdekt terras aan uw huis heeft, kunt u deze gebruiken als speelruimte voor uw kinderen, voor een hobby of als thuiskantoor. Wanneer u kiest om de overkapping te gebruiken als verlengstuk van uw woning is het aan te raden om in de bouw met een aantal zaken rekening te houden, zoals:

Isoleren

Jazeker, een terrasoverkapping kunt u ook isoleren. Doormiddel van het plaatsen van isolatie tussen de binnen- en buitenwand zal de warmte beter in de ruimte blijven. Met binnenwanden krijgt uw overkapping ook direct een veel luxere uitstraling en biedt het de mogelijkheid om elektriciteit netjes weg te werken.

Verwarming

Er zijn verschillende vormen om uw overkapping te verwarmen, denk bijvoorbeeld aan een kachel, vloerverwarming of een klassieke radiator. Dit heeft allemaal te maken met de omstandigheden en faciliteiten waarover uw huidige woning beschikt.

Overkapping op maat

Bij het kiezen van een overkapping die het beste past in uw situatie zul je vaak scherp geprijsde overkappingen tegen komen met standaard maten. Deze worden veelal in grote getalen geproduceerd maar beperken zich vaak in de afmetingen en de flexibiliteit daarvan. Het aanpassen van een dergelijke overkapping kost veel tijd. Kunt u dus niet de geschikte afmetingen vinden, zoek dan naar een overkapping op maat. Door houten producten op de exacte maten te bestellen voorkomt u veel afval, hiermee is een maatwerk product niet altijd duurder.

Materiaalsoorten

Bij een aanbouw in de vorm van een overkapping heeft u in de basis keuze uit twee materiaalsoorten. Het meestgekozen is hout natuurlijk, deze grondstof is relatief goedkoop, eenvoudig te bewerken én schilderen. Het alternatief is aluminium, dit is vaak prijziger en moet volledig op maat besteld en gemonteerd worden. Ook is het schilderen van aluminium veel lastiger. Ongeacht welk materiaalsoort u kiest, zijn er meubels te verkrijgen die perfect onder de overkapping zullen passen. Bijvoorbeeld door het gebruik van gekleurde terrasstoelen maakt u van uw zitgelegenheid een huiselijk geheel.

Tip: glasschuifwanden

Dan eindigen we nog met een gouden tip voor als u uw terrasoverkapping als verlengstuk van uw woning wilt gebruiken. Met een glasschuifwand maakt u een waar multifunctionele ruimte zodat u in de zomer heerlijk over uw tuin kunt kijken. U kunt de wanden openschuiven wanneer het weer dat toelaat en deze weer sluiten om ook in de winterdagen uw overkapping te gebruiken zonder dat u extreem veel hoeft te verwarmen. Ook de mate van natuurlijk lichtinval kan een meerwaarde bieden.

 

You Might Also Like