In de tuin

4 stappen om probleemloos een boom te vellen

26 november 2019

Bomen vellen, betekend eigenlijk niets minder dan bomen kappen of rooien. De term bomen vellen is door de overheidsinstanties en wetgeving in het leven geroepen. Deze benaming komt dus vooral voor in de Nederlandse wet, maar eigenlijk is het gewoon een synoniem voor het kappen of rooien van bomen. Nu je hier meer over weet, is het zaak om je uit te leggen hoe jij jouw boom kunt vellen. In dit artikel vind je een handig stappenplan terug, wat voor jou erg handig kan zijn. Want het is belangrijk dat je een boom veilig en efficiënt velt!

Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je een boom gaat vellen, is het belangrijk dat je over de juiste uitrusting en apparatuur bezit. Zorg dat je stevige kleding draagt en koop een veiligheidsbril en goede werkhandschoenen. Daarna heb je natuurlijk nog een zaag nodig. Je kunt hier gemakkelijk een kettingzaag bestellen. Zorg er altijd voor dat je de veiligheid voor jezelf en voor jouw omgeving waarborgt. Kijk goed of er geen wegen, gebouwen, mensen of hoogspanningskabels in de buurt van jouw boom staan. Want het zou zonde zijn, als er iets beschadigd raakt tijdens het vellen van de boom.

Bepaal de valrichting en de zaagtechniek
Je kan aan een boom zien wat de valrichting zal zijn. Let goed op hoe de takken er precies uitzien en welke richting ze op groeien. Daarnaast dien je altijd rekening te houden met de windrichting. Als je achter de valrichting van de boom bent gekomen, is het zaak dat je alles aan die kant van de boom wegzaagt. Je kan gerust een kettingzaag op accu gebruiken. Zaag ook alles in een hoek van circa 45 graden van de valrichting weg. Op die manier creëer je namelijk een vlucht richting voor jezelf, mocht dit nodig zijn.

Wanneer je begint met zagen, is het handig om rekening te houden met de helling van de boom. Daaraan kan je namelijk afleiden wat de beste zaagrichting is. Het formaat van jouw kettingzaag heeft ook invloed op de zaagtechniek. Zaag altijd met de richting van de boom mee, dan voorkom je rondvliegende splinters of grote houtstukken. Op die manier kan je de boom op een veilige manier vellen.

Check de gezondheid van de boom
Het kan zomaar zo zijn, dat je tijdens het vellen van de boom, achter een nare verrassing komt. Als je de boom omzaagt, kan je de stam ervan erg goed zien. Als je op dat moment ziet dat het hout verkleurd is of zacht aanvoelt, dan is de boom hoogstwaarschijnlijk ziek. Ook zou je een gezwollen of ongezond uitziende stam kunnen treffen. Deze kenmerken kunnen duiden op houtrot. Houtrot zorgt ervoor dat de houtvezels verzwakt raken. Het is belangrijk dat je dan in de natuurlijke richting van de boom begint met vellen. Houtrot zit meestal alleen laag in de boom en neemt hoger in de boom af. Dus het bovenste hout kan je nog wel gebruiken voor jouw openhaard.

You Might Also Like