Elektra, Energie besparen

Zonnepanelen kopen? Voorkom deze 5 valkuilen!

18 april 2016

Steeds meer mensen laten zonnepanelen op hun dak leggen. Een uitstekende keuze, want je draagt bij aan een beter milieu én je bespaart fors op je energierekening. Maar waar moet je nou op letten als je zonnepanelen gaat kopen? In dit blog lees je hoe de vijf belangrijkste valkuilen kunt voorkomen.

1. Meer stroom opwekken dan verbruiken

Hoe groot je dak ook is: laat niet meer zonnepanelen installeren dan dat je nodig hebt om in je eigen energieverbruik te voorzien. Het is financieel gezien namelijk niet interessant om meer stroom op te wekken dan dat je verbruikt. Voor de stroom die je niet zelf verbruikt maar die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, krijg je namelijk maar een paar cent per kWh. Daardoor is je terugverdientijd van een te groot zonnestroomsysteem relatief veel hoger dan wanneer je de grootte van je systeem afstemt op jouw situatie.

2. Zonnepanelen zelf monteren

Zonnepanelen op het dak leggen: je zou denken dat je dat best zelf kunt doen als je een beetje handig bent. Think again! Het monteren van een zonnestroomsysteem is een vak apart. Hoewel je door te doe-het-zelven geld kunt besparen, is het wel zo veilig om het door een gecertificeerd vakman te laten doen. Scheelt je ook weer een hoop gesteggel met de leverancier als er iets kapot gaat: dat valt dan namelijk gewoon onder garantie.

3. Wachten tot zonnepanelen in prijs dalen

Ga je zonnepanelen kopen, dan vraagt dat om een aanzienlijke investering. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren fors goedkoper geworden, dus waarom niet nog langer wachten tot de prijs nóg verder daalt? Des te langer je wacht met het installeren van zonnepanelen, des te  later je begint met besparen. De besparing die de zonnepanelen je nu opleveren, zijn haast niet terug te verdienen met een eventuele prijsdaling. Kortom: wil je zonnepanelen, wacht dan niet langer maar koop ze nu!

4. Berekening van de besparing en de terugverdientijd

Let bij het vergelijken van zonnepanelenoffertes goed op de manier waarop de besparing en terugverdientijd berekend is. Vaak wordt er rekening gehouden met stijgende stroomprijzen. Het stijgingspercentage varieert van 1,5 tot wel 7 procent. Dat bepaalt voor een heel groot deel hoe lang je erover doet voor je je investering weer hebt terugverdiend. Zoek dit dus goed uit voor je je handtekening onder een offerte zegt.

5. Kiezen voor de goedkoopste offerte

Goedkoop is duurkoop en dat geldt zeker voor een grote langetermijninvestering als deze. Laat je dus goed voorlichten over de merken en materialen die gebruikt worden voor jouw zonnestroomsysteem. Achterhaal ook welke garanties je krijgt. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt en voorkom je problemen achteraf.

You Might Also Like