Elektra, In en rondom huis, Kleine klussen, Styling

Kleine klussen | Tips om zelf gemakkelijk je lampen te vervangen

14 oktober 2015

Kleine klussen | Tips om zelf gemakkelijk je lampen te vervangen
Een lamp vervangen is helemaal niet moeilijk. Wanneer een gloeilamp of spaarlamp kapot is dan draai je deze eruit en een nieuwe lamp erin. Het enige waarbij je moet opletten tijdens deze bezigheid is dat je niet je vingers verbrandt aan een nog warme lamp. Wanneer er echter een complete lamp vervangen moet worden, zoals een eettafel lamp die hangt aan het plafond, dan komen er iets meer stappen bij deze verrichting kijken. Toch is ook deze taak voor een beetje doe-het-zelver een fluitje van een cent en belangrijk om zelf te kunnen. Je wilt natuurlijk niet steeds iemand in moeten schakelen wanneer je een nieuwe hanglamp hebt gekocht. Wat mij betreft wordt de lamp ieder jaar vervangen om mee te gaan met de nieuwste trends.

Lamp vervangen of plaatsen

Als er al een lamp aanwezig is op de plaats waar de nieuwe lamp moet komen dan is de klus een stuk makkelijker en telt minder stappen dan wanneer er nog geen lamp aanwezig is. Dan zijn er namelijk extra stappen nodig om een nieuwe lamp te plaatsen. Op verschillende plekken op het plafond zijn aftakdozen bevestigd waarin elektriciteitsdraden zitten die met een schakelaar kunnen worden aan- en uitgeschakeld. Wanneer deze nog niet in gebruik zijn, dan worden de draden meestal afgedekt met een sierkap. Voordat je begint te werken aan de elektriciteit sluit je altijd eerst de elektriciteit af. Vervolgens kan je de draden eruit halen om de lamp op aan te sluiten.

De lamp vervangen

Belangrijk bij het vervangen van een lamp is dat het altijd duidelijk is welk gebied van de kamer je wilt verlichten. Bij een hanglamp is dit meestal recht boven een tafel. Op deze plaats breng je kroonstenen aan op de schakeldraad, nuldraad en aardedraad. Hier kunnen vervolgens makkelijk de elektriciteitsdraden van de lamp op aangesloten worden. Dit is slechts een kwestie van de draden in de uiteinden van de kroonsteen steken en de schroef aandraaien zodat deze vast komen te zitten. Vervolgens kan de lamp aan het plafond of de muur worden bevestigd en is de lamp vervangen.

You Might Also Like