Elektra

Zo plaats je led verlichting slim in huis

27 februari 2019

Als geen ander illustreert led verlichting hoe veelzijdig energiezuinige verlichting kan zijn. Hoewel de Light Emitting Diode (LED) ondertussen ook al langer gebruikt wordt in motorvoertuigen en buitenverlichting, vond hun echte doorbraak vooral plaats in het interieurontwerp. Hieronder bekijken we een aantal slimme toepassingen van led verlichting in huis. 

Wat maakt led verlichting zo bijzonder? 

In vergelijking met oudere technologieën is de gemiddelde led lamp over het algemeen duurder in aankoop. Toch weegt deze meerprijs niet op tegen de talrijke voordelen die led verlichting weet te bieden. Die reiken namelijk veel verder dan enkel energiezuinigheid van dit lamptype. Zo is de levensduur van de fittingen bijvoorbeeld veel groter. Dat is onder andere handig wanneer je een ruimte moet belichten vanuit moeilijker te bereiken plaatsen. De combinatie van hoge zuinigheid en lange levensduur zorgt bovendien ook voor een groot terugverdieneffect bij led verlichting, groter dan het effect van de duurdere aankoop. Specifiek voor interieurontwerpers biedt led verlichting daarnaast ook tal van esthetische mogelijkheden, met name wanneer het aankomt op kleurengebruik. Led verlichting kan elke kleur van het visuele spectrum aannemen. Via slimme aansturingen kan het zelfs zo geregeld worden dat je de kleuren bij led verlichting kunt aanpassen, dynamisch laten veranderen, pulseren … Het arsenaal aan effecten is groot. 

Indirecte led verlichting 

Ook qua lichtrichting laat led heel wat meer toe dan klassieke lampen. Een van de bekendste effecten is hier allicht het indirecte ledlicht, dat in elke leefruimte wel een of meer toepassingen heeft gevonden. Oorspronkelijk ontstond het idee als alternatief voor de ingebouwde plafondlamp. Aangezien het vervangen van zo’n lamp best vervelend kan zijn, is de levensduur van ledl verlichting hier een sterke troef. In een nis gezette ledverlichting bijvoorbeeld heeft vaak genoeg aan conventionele bedrading. Soms kan extra regelapparatuur echter wel nodig zijn om de elektrische stroom te regelen. Voordat je de fittingen kiest, is het dus goed om te controleren welk type je nodig hebt. Eventuele apparatuur om de led verlichting te kunnen gebruiken moet namelijk ook in de nis verwerkt worden en bovendien toegankelijk blijven voor eventueel onderhoud. Tegelijk moet ervoor gezorgd worden dat led verlichting niet bespat kan worden. Gebruik je indirecte led verlichting in de badkamer, dan is vochtbescherming zelfs verplicht. Je moet dan leds met een zogenoemde IP classificatie gebruiken. 

Keuken 

Een van de ruimten bij uitstek waar de kracht van dit type verlichting voor werd ontdekt, is de keuken. Voor de verlichting van opslagruimten en werkbladen is led uitstekend geschikt. Een slimme positionering brengt het licht al snel op de juiste plekken en houdt het vrij van vervelende schaduwen. Er is veel licht waar het nodig is en weinig straling waar het niet nodig is. Ledlicht surft wat dat betreft ook een beetje mee op de populariteit van het kookeiland. Hier werken onder andere de vloerlichteffecten van led bijzonder goed. De lamp schijnt dan bijvoorbeeld van onder het werkblad of op enkelhoogte en strooit het licht uit over de vloer. 

Kleding en led verlichting

Net omdat je met led zowel indirect en zacht als helder en direct kunt werken, zijn de dressing en andere ruimtes waar stoffen en kleding een rol spelen ook erg dankbaar terrein voor deze lampen. Hier speelt verder ook de flexibiliteit van ledlicht een grote rol. Je kunt deze lampen namelijk in oneindig veel verschillende layouts verwerken en rangschikken, groter of kleiner. Zelfs cirkelvormige reeksen en strips zijn opties, zodat je ook vanuit kleerkasten of op hangers kunt gaan verlichten. Zowel zacht sfeerlicht als gericht zichtlicht kunnen zo uitstekend met ledlicht ingevuld worden. 

Color wash 

Het grote kleurenbereik is een van de indrukwekkendste kenmerken van ledlicht. Deze kracht komt het duidelijkst naar voor in een color wash, waarbij je een bepaald deel van de ruimte — een trap, een muur of iets anders — letterlijk in de schijnwerpers zet. De techniek is ideaal wanneer je een centrumstuk wilt uitlichten of wanneer je een “vergeten” ruimte nieuw leven wilt inblazen. De armaturen worden daarbij meestal in 1 kleur verkocht, maar er zijn ook systemen waarbij je dezelfde lamp (of serie lampen) verschillende kleuren kunt geven. Led-armaturen gebruiken hiervoor rode, groene en blauwe diodes, die vervolgens elke gewenste kleur kunnen creëren. Hoe dat verloopt en welke kleuren wanneer opduiken, kun je dan nog bijregelen.

You Might Also Like