Elektra, Elektronica

Deze kabels zijn must-haves in het huishouden

7 februari 2017

Waarschijnlijk denk je er meestal niet al te lang over na, maar je gebruikt ontzettend veel kabels in het huishouden. Niet alleen die stekkers aan het koffiezetapparaat, de waterkoker en de magnetron, maar nog veel meer kabels! Wat dacht je bijvoorbeeld van de kabels aan je TV, je geluidsinstallatie, je internet router of je computer? De kabels bepalen voor een deel de kwaliteit en gebruiksgemak van je apparaten. Déze kabels zijn absolute must-haves in elk huishouden!

Beeldkwaliteit en beeldkabels

Computerschermen en TV-schermen zijn voorzien van kabels die de signalen doorgeven. Natuurlijk heb je het liefst een goed, scherp beeld zonder vertragingen of missende pixels. De kabels die standaard bij je beeldscherm geleverd worden zijn in principe prima, maar wat doe je als ze stuk gaan of verouderd raken? Een praktische tip: ga niet naar de goedkoopste winkel (zoals Action) om een nieuwe kabel te halen. Vooral bij het kopen van een Scart kabel of HDMI kabel moet je goed opletten, want de prijs van de kabel zegt heel veel over de kwaliteit ervan.

Geluidskwaliteit en geluidskabels

Heb jij externe speakers, dan heb je automatisch heel wat meer kabeltjes liggen, vooral met een surround set. Maar wist je dat de kwaliteit van je kabeltjes voor een groot deel de kwaliteit van het geluid bepaalt? Dit komt omdat de dunne kabeltjes snel mini-breukjes krijgen en daardoor minder efficiënt contact maken met de speakers. Kies je voor goede kwaliteit kabeltjes, bijvoorbeeld van een specialist als Handyman, dan is de geluidskwaliteit vaak veel beter dan wanneer je kiest voor goedkope kabels van slechte kwaliteit.

Internetverbinding en UTP-kabels

Je hebt meestal weinig te zeggen over de internetkabel die je huis binnenkomt. Echter, vanaf het punt waarop de kabel binnenkomt, is het aan jou om een kabel te trekken vanaf dat punt naar de router. En eventueel ook weer vanaf de router naar je TV of computer. Meestal worden hiervoor UTP-kabels gebruikt. En ook hier zit weer een enorm verschil tussen kabels, afhankelijk van waar je ze koopt. Wil je een goede kabel kopen, kijk dan bij een echte specialist en niet bij een goedkope huis-tuin-en-keuken winkel. De kwaliteit van de UTP kabel kan namelijk enorme invloed hebben op de kwaliteit van je internetverbinding.

In je huishouden denk je vast niet na over alle kabels die er liggen. Maar het is wel goed om je af te vragen of je wel de maximale kwaliteit weet te halen uit je apparaten. Bijvoorbeeld als je een home cinema hebt, zijn er heel wat kabels die moeten worden aangesloten. Goede kwaliteit is dan zeker belangrijk. Tenslotte is het erg prettig om scherp beeld te hebben van computer en TV-scherm, is helder geluid uit de speakers ook wel fijn en is een goede en stabiele internetverbinding een must! Heb jij al alle goede kabels in huis?

You Might Also Like