Elektronica, Energie besparen

Passen zonnepanelen bij jouw huis?

30 augustus 2016

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: zonnepanelen. De ene huiseigenaar koopt ze om de maandlasten te verlagen. De ander koopt ze om onafhankelijk te zijn van een energieleverancier.

Maar passen zonnepanelen ook bij jouw huis? Je weet het als je op deze 4 punten let.

 

1.Waar staat de zon?

Hoe beter zonnepanelen naar de zon gericht staan, hoe hoger de opbrengst. Een zuid-richting levert zo het meest op. Maar een dak dat zuidoost of zuidwest ligt kan ook een prima jaaropbrengst leveren. De zon beweegt door de dag heen en per jaargetijde is die beweging weer anders. Daarom is de juiste plaatsing van zonnepanelen zo belangrijk en van grote invloed op het rendement en de terugverdientijd. Ligt je dak op het noorden gericht? Dan is de kans klein dat je zonnepanelen snel terugverdiend. Maar vind je ‘groen wonen’ belangrijk, dan kun je ook dan zonnepanelen overwegen.

 

2.Schaduw op je dak?

Kijk niet alleen naar je dak, maar ook naar de directe omgeving van je huis. Bomen of andere gebouwen kunnen grote invloed hebben. Als er schaduw valt op de zonnepanelen, dan loopt de opbrengst hard terug. Let ook op kleinere zaken, als de dakkapel van de buren, of een hogere schoorsteen. Ook vlaggen en antennes hebben invloed. Dat geldt ook in de herfst voor vallend blad op zonnepanelen. Haal dat regelmatig weg, dan houd je het rendement beter op peil.

 

3.Welke vorm heeft je dak?

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als op een schuin dak geplaatst worden. Op een plat dak met voldoende ruimte heb je extra mogelijkheden om de panelen goed naar de zon te richten. De zonnepanelen worden dan in speciale consoles gezet en onder een ideale hoek. Ook het type dakbedekking heeft in de regel weinig invloed. zelfs voor een rieten kap zijn er speciale bevestigingsmaterialen verkrijgbaar. Zonnepanelen werken het best als ze naar de zon gericht staan onder een hoek van ongeveer 35 graden

 

4.Hoeveel ruimte heb je?

De geschikte ruimte op je dak bepaalt vanzelfsprekend ook het totale rendement van de installatie. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een oppervlak van 1,5 m2. Ze kunnen op een schuin dak tegen elkaar aangelegd worden. Op een plat dak heb je tussenruimte nodig, anders valt de schaduw van het ene paneel op het andere Reken daar met meer ruimte, ongeveer 2,5 m2 per zonnepaneel.

 

You Might Also Like