Kleine klussen

Oude kozijnen vervangen

29 augustus 2016

Zijn je oude kozijnen aan vervanging toe? Het is tijd om te overwegen om nieuwe kozijnen te plaatsen. Nieuwe kozijnen is niet alleen een investering in de levensduur, maar ook in de isolatie. Oude versleten kozijnen laten veel warmte door. Het gevolg is dat de stookkosten explosief stijgen. Vanwege de hoge stookkosten kan je de nieuwe kozijnen terugverdienen. Binnen een paar jaar heb je jouw investering al terugverdiend. Vooral als je op dit moment nog kozijnen met enkelglas hebt.

Kunststof kozijnen

Als je overweegt nieuwe kozijnen te plaatsen dan kan je kiezen voor kunststof. Kunststof staat garant voor een lange levensduur en gaat gerust 50 jaar of langer mee. Nog veel belangrijker is de hoge isolatiewaarde van kunststof. In kunststof zit standaard HR++ glazen. Uiteraard heeft HR++ al een aardige isolatiewaarde. Daar komt nog eens bij dat de kozijnen voorzien zijn van extra isolatie in het kozijn zelf. In het kozijn zijn minimaal drie kamers gemaakt. In deze kamers is stilstaande lucht aangebracht. Dankzij deze lucht heeft het kozijn zelf een uitstekende isolatiewaarde. Het kozijn wordt helemaal op maat van je oude ramen gemaakt. Hierdoor past het kozijn perfect in je woning en gaat er via kieren geen warmte meer verloren. Bij kunststof kozijnen hebben veel mensen nog het idee van de plastic kozijnen van een aantal jaren terug. Vandaag de dag worden de kozijnen netjes van een houtnerf voorzien. Ze kunnen in verschillende ral kleuren gespoten worden en dankzij de UV filter zijn ze kleur vast. De kunststof kozijnen van vandaag de dag zijn niet meer van echt te onderscheiden.

Houten kozijnen

Als je dol bent op hout dan kan je overwegen om weer hout terug te plaatsen. Dankzij HR++ glas ga je er zeker op vooruit en verdien je al snel je kozijnen weer terug. Het enige nadeel is dat je qua onderhoud er niet op vooruit gaat. Hout zal je elk jaar opnieuw moeten schilderen. Als je een professionele schilder inschakelt dan gaat de verf vijf jaar mee. Alleen de investering in een schilder is bijna net zo duur als een nieuw kozijn. Als je kiest voor kunststof kozijnen dan heb je vrijwel geen onderhoud meer. Dit is wel zo prettig. Daarnaast is hout vaak duurder dan nieuwe kunststof kozijnen.

Aluminium kozijnen of stalen kozijnen

Een duurder alternatief is aluminium kozijnen of stalen kozijnen. Net als kunststof zijn ze isolerend en kunnen ze tegen een stootje. Het nadeel is wel dat het prijskaartje veel hoger is. Je betaalt een stuk meer voor aluminium of staal. Daar komt nog eens bij dat je wel moet houden van de uitstraling. Staal heeft een meer industriële look en heeft niets weg van hout. Bij kunststof kan er een houtprofiel in gemaakt worden waardoor het net op echt hout lijkt. Je zou dus moeten afwegen welk soort kozijnen het beste bij je woning past. Daarnaast is het vooral een kwestie van smaak. Aan de andere kant isoleren aluminium en staal net zo goed als kunststof. Ze zijn ook beide onderhoudsvrij wat wel zo fijn is vergeleken met hout. Het enige wat je hoeft te doen is afwegen welke kozijnen je graag wil aanschaffen.

 

You Might Also Like