Kleine klussen

Welk stucwerk past bij jou?

6 juni 2017

Er zijn meer soorten stucwerk dan je wellicht zou denken. Wanneer je op zoek bent naar een soort stucwerk dat bij jou past, dan kun je van een koude kermis thuiskomen als je denkt dat klusje even in een kwartiertje te klaren.

Wat is het doel van het stucwerk?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je precies met het stucwerk wil. Wil je behang plakken op de gestuukte muur? Dan kun je het beste kiezen voor glad stucwerk, waarbij het stucwerk niet echt heel glad hoeft te zijn. Bij het overschilderen met muurverf moet de muur al een stuk gladder zijn, omdat je elke oneffenheid terug gaat zien in de geverfde muur.

Muur of plafond?

Ook de plek van het stucwerk in de woning is erg belangrijk. Wanneer je een plafond wil stuken, wordt er vaak gekozen voor spachtelputz. Dat wordt ook wel sierpleister genoemd en zorgt voor een licht korrelige afwerking. Je hebt die afwerking nog in grove en fijne structuur, waar je dus ook weer uit kunt kiezen.

Wanneer je voor de muur op zoek bent naar stucwerk, kun je ook voor een korrelige structuur gaan, maar doorgaans kiest men dan liever voor een fijne afwerklaag.

Zelf doen?

Zelf stuken is een klusje wat voor menig klusser veel stress kan opleveren. Doordat het stucmateriaal niet te dun mag zijn (het loopt dan van de muur af) en ook niet te dik (dan droogt het te snel) moeten de aanwijzingen heel nauwkeurig worden opgevolgd. En dan nog is het stucwerk snel opgedroogd en heb je dus een relatief korte tijdspanne waarin de muur gladgestreken moet worden. Zorg dus dat je heel goed voorbereid bent en weet waar je aan begint.

You Might Also Like