Huis

Wat zijn de voordelen en nadelen van een houten trap?

11 juni 2020
voordelen en nadelen houten trap

Bij een woning die bestaat uit meerdere bouwlagen dan heb je natuurlijk een trap nodig. Als je op zoek gaat naar trappen, dan kom je verschillende materialen en types tegen. Als het gaat om materiaal heb je onder andere de keuze uit beton, hout of metaal. Een combinatie van materialen is soms ook mogelijk. Toch zijn houten trappen nog altijd de populairst de keuze.

Voordelen van een houten trap

Een trap gemaakt van hout biedt enorm veel voordelen. Ook biedt dit materiaal enorm veel mogelijkheden, denk aan verschillende houtsoorten, stijlen en afwerking. Hieronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet.

 

 • Ruime keuze. Een groot voordeel om te kiezen voor een houten trap is de keuze uit verschillende houtsoorten. Zo kan je kiezen tussen onder andere dennen-, eiken-, beuken- grenen- en hardhout.

 

  • Relatief goedkoop. Houten trappen zijn er eigenlijk voor elk budget. Over het algemeen is een houten trap goedkoper dan een trap van glas, staal of inox.
  • Natuurlijke uitstraling. Een houten trap heeft een natuurlijke uitstraling wat veel warmte uitstraalt en bovendien ook nog eens goed past in de meeste interieurs.

 

 • Onderhoudsvriendelijk. Een houten trap hoeft enkel gestofzogen en afgenomen te worden.
 • Keuze in afwerking. Wil je een hoogglans, satijnglans of een matte afwerking? Een trap van hout kun je helemaal naar wens afwerken. Zelfs gelakt in een kleur naar keuze is mogelijk.
 • Beschadigingen zijn eenvoudig te herstellen. Na verloop van tijd zal je trap vast eens beschadigd worden. Het voordeel is dat hout enorm makkelijk te herstellen is, waardoor de beschadiging goedkoop en snel weggewerkt kan worden.

 

Nadelen van een houten trap

 

 • Onderhoud. Ondanks dat een houten trap relatief weinig onderhouden hoeft te worden vergt het wel meer onderhoud dan een stalen of betonnen trap.
 • Hout werkt. Hout is een materiaal dat werkt (krimpt of uitzet), helaas is daar niets aan te doen.
 • Kan gaan kraken. Een ander klein nadeel van hout is dat de trap naar verloop van tijd kan gaan kraken. Dit is wel vaak na tientallen jaren. 

 

 

Overtuigd van een houten trap? Ga naar de webshop van Houtcompleet.nl voor het vinden van een trap dat aan al jouw wensen voldoet!

You Might Also Like