Huis

Waar moet je opletten bij het taxeren van je huis?

12 juni 2020
huis taxeren

Wanneer je een huis wilt kopen, zal er een hypotheek afgesloten moeten worden. Om te bekijken welk bedrag geleend gaat worden bij de bank, zal de woning eerst getaxeerd moeten worden. Maar hoe werkt taxeren eigenlijk? In deze blog lichten we dat nader toe. 

Wat doet een taxateur?

Wanneer er sprake is van een hypotheek aanvraag, zal het huis eerst getaxeerd moeten worden. Je kunt je woning laten taxeren in Roosendaal. Kies je daarvoor? Dan ben je verzekerd van een ervaren taxateur die prijs van jouw woning deskundig berekent. Ideaal wanneer je op het punt staat een hypotheek af te sluiten met de bank, want daar is een deskundig taxatierapport voor nodig. 

 

Het taxatierapport dat speciaal is samengesteld om een hypotheek te mogen aanvragen wordt beoordeeld door het Nederlands Woning Waarde Instituut of taxateursunie. Ook moet taxateur geregistreerd staan bij SCVM of VastgoedCert om de een deskundige beoordeling over het taxatierapport op te stellen. 

Wat staat er allemaal in een taxatierapport?

Een taxateur let bij het uitvoeren van de taxatie op verschillende zaken zoals: het woonoppervlak, energiezuinigheid, kwaliteit en de inhoud. Ook test de taxateur de onderhoudsconditie van de woning en analyseert de ligging en omgeving. Dit alles voegt deze meneer of mevrouw samen in een taxatierapport.

Taxatie laten uitvoeren?

Een taxatie kan in meerdere situaties van belang zijn. Niet alleen voor de aanvraag van de hypotheek, maar ook wanneer je graag wilt weten wat je huis nu eigenlijk waard is of je jouw huis wil verkopen. 

 

Dit geldt overigens niet alleen particuliere woningen maar ook bij bedrijfspanden in situaties wanneer er een bedrijfsovername of fusie plaatsvindt. Of je nu als particulier op zoek bent of als zakelijke klant. Daarvoor kun je in principe bij dezelfde taxateur terecht. Let hierbij wel op de ervaring van taxateur, want je wilt foutieve conclusies voorkomen.

You Might Also Like